Сергій Борзов: Вінницька область відновлюватиме селище Калинівське, що на Херсонщині

Сергій Борзов: Вінницька область відновлюватиме селище Калинівське, що на Херсонщині

Укрінформ

Вінницька область відновлюватиме селище Калинівське Бериславського району, що на Херсонщині.

Про це повідомляє Вінницька ОВА, передає Укрінформ.

Зазначається, що селище з 9 березня по 9 листопада 2022 року було окуповане російськими військами. Під час окупації багато родин залишили свої домівки. В селищі залишилось лише 400 осіб. За той період руйнувань зазнали багато житлових приміщень та інфраструктура. Після звільнення Калинівського до своїх домівок повернулося лише трохи більше ста осіб. Калинівчани дуже хочуть повернутися, але їм наразі немає куди – житло пошкоджене або і взагалі зруйноване. До повномасштабної війни у Калинівському проживало майже 1300 людей.

«В Калинівському постраждало близько 200 житлових будинків та три об’єкти інфраструктури – це школа, дитячий садочок та селищна рада. Тому перед нами стоїть першочергове завдання відбудувати житло людей, яке підпадає під поточне відновлення - це заміна вікон, дверей, даху, покрівлі та інше. А вже згодом - капітальне будівництво. Після визначення громади, якій наша область допомагатиме, ми одразу налагодили контакти з місцевою владою», - сказав начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

За його словами, наразі мж керівництвом Вінницької області та Калинівської громади налагоджена постійна комунікація. Вінничани збирають інформацію про зруйновані та пошкоджені об’єкти, складаємо відповідні акти та визначаємо об’єм необхідних робіт. Область вже перерахувала на Калинівську громаду 3 мільйони гривень.

Наступний крок – формування будівельних бригад. Для цього залучено будівельні організації та громади нашої області.

Вже з цього понеділка бригада будівельників з Вінниччини працює у селищі Калинівське. Готують об’єкти до відновлення: розчищають будинки та прибудинкові території, прибирають сміття, ріжуть повалені дерева. Аби у калинівчан була можливість швидше повернутися до своїх домівок, роботу бригада розпочала на тиждень раніше від запланованого.

Днями планується також доставка необхідних будматеріалів для проведення планових ліквідаційних робіт з розбирання пошкоджених будівель – покрівлі, вікон, фасадів. Адже вже найближчим часом вінницькі будівельники планують відремонтувати у Калинівському 10 перших будинків.

Читайте також: Сергій Борзов: Медзаклади Вінниччини отримали 23 апарати штучної вентиляції легень

Як повідомлялось, для допомоги регіонам України у відновленні деокупованих і постраждалих громад від російської агресії днями стартував загальнонаціональний проєкт «Пліч-о-пліч». Пілотним майданчиком для реалізації проєкту «Пліч-о-пліч» визначено Херсонщину, як один з найбільш постраждалих регіонів. Відновлювати Херсонську область буде 15 областей, на території яких не велися бойові дії. Зараз ці регіони вже обрали 26 населених пунктів, над якими беруть патронатство.

Після успішної відбудови Херсонщини, проєкт «Пліч-о-пліч» буде перенесено на інші постраждалі області уже з урахуванням херсонського досвіду.

Фото: Вінницька ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-