Вибух у суді Києва: підсудний загинув, поранені двоє бійців «КОРДу»

Вибух у суді Києва: підсудний загинув, поранені двоє бійців «КОРДу»

Оновлюється
Укрінформ
У приміщенні Шевченківського райсуду підсудний підірвав невідомий вибуховий пристрій.

23:01

За вказівкою міністра внутрішніх справ у Національній гвардії розпочато службове розслідування за фактом подій, які трапилися в Шевченківському суді Києва.

Зокрема, перевірять правильність дій особового складу варти Національної гвардії, яка конвоювала підсудного до суду.

21:18

Проїзд вулицею Дегтярівською орієнтовно в межах одного кілометра навколо Шевченківського райсуду, у приміщенні якого сталися вибухи, відновили.

20:54

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко розповів на брифінгу деталі штурму Шевченківського районного суду міста Києва, а також про вибухи та загибель підсудного, який підірвав себе.

Відео: Укрінформ

"Попередньо, пан Гуменюк (Ігор Гуменюк - ред.), підозрюваний у скоєнні тяжкого злочину в 2015 році, внаслідок якого загинули чотири працівники Національної гвардії України, якого сьогодні привезли на ще одне засідання суду, за дві години після початку закрився в туалеті, а потім кинув по караулу вибуховий пристрій, поки не розуміємо - який. Таких вибухів попередньо було два. Після цього він намагався несанкціоновано залишити залу суду. Представники конвою зупинили його пострілом у повітря. Він повернувся, забарикадувався в окремому приміщенні", – розповів міністр.

За його словами, службовці Корпусу оперативно-раптової дії (КОРД) намагалися деблокувати порушника, попередньо проводячи з ним переговори, які виявилися безуспішними.

"Після того як були деблоковані двері в це приміщення, ще один вибухонебезпечний предмет був кинутий у працівників поліції. Два працівники поліції поранені. Наразі вони перебувають у лікувальних закладах... Громадянин Гуменюк загинув від вибуху", – сказав міністр.

Клименко також спростував інформацію про те, що зловмисник захоплював заручників та викрадав зброю у правоохоронців.

Він додав, що на місці працюють вибухотехніки, аби пересвідчитися у відсутності будь-яких вибухових предметів або пристроїв у приміщенні.

Відкриті кримінальні провадження за фактами посягання на життя працівника правоохоронного органу і замах на втечу з-під варти, зазначив Клименко.

***

20:37

Як заявив на брифінгу міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, наразі не встановлено, як вибухівка потрапила у Шевченківський райсуд Києва.

«Питання, як проніс Гуменюк (підозрюваний Ігор Гуменюк - ред.) вибухові пристрої, буде з’ясовуватись у межах кримінального провадження, яке буде проводити главк міста Києва. На даний момент ми не розуміємо, де були вибухові пристрої - чи в залі, де він забарикадувався, чи в приміщенні туалету, чи, можливо, він якимось чином проніс із собою. Слідство дасть на це відповідь», - сказав глава МВС.

19:57

Правопорушник, який підірвав вибуховий пристрій у Шевченківському райсуді Києва, загинув на місці.

Про це глава МВС України Ігор Клименко повідомив у Телеграмі.

"Правопорушник загинув на місці події. За попередньою інформацією, підірвав себе", - ідеться у повідомленні.

Фото: sudreporter.org

За словами Клименка, під час штурму приміщення поранені двоє бійців КОРДу.

"Їхні життя врятували щити, з якими рухалися спецпризначенці", - зазначив глава МВС.

***

19:43

Внаслідок вибуху у приміщенні Шевченківського районного суду міста Києва попередньо постраждали двоє правоохоронців. Про це повідомив у Телеграмі Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури м. Києва розпочато досудове розслідування за фактом спроби втечі підсудного з-під варти, вчинене способом небезпечним для життя багатьох людей (ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 393 Кримінального кодексу України).

***

19:34 До Шевченківського районного суду міста Києва прибув міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Міністр у супроводі правоохоронців зайшов до будівлі суду.

***

19:23

На території Шевченківського районного суду міста Києва, ймовірно, пролунав повторний вибух.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Характерний звук очевидці почули орієнтовно о 19.00. Після цього правоохоронці попросили працівників екстреної медичної допомоги заїхати на територію суду. Журналістів попросили розійтися в різні сторони.

***

19:04

Загиблих і постраждалих внаслідок вибуху в Шевченківському районному суді Києва немає.

Про це тимчасовий очільник Служби судової охорони полковник Віктор Мороз повідомив під час спілкування з журналістами біля суду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Усі живі. Потерпілих немає. Співробітники Національної гвардії і Служби судової охорони зробили все, щоб запобігти втратам", — сказав він. 

***

19:00

У радіусі кілометра від Шевченківського суду, де пролунав вибух, перекрили дороги.

У Києві в приміщенні Шевченківського суду пролунав вибух / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

***

18:30

КМВА повідомляє, що вибух пролунав о 17:20.

"За попередньою інформацією, військовослужбовці конвойної служби НГУ до приміщення Шевченківського суду столиці привезли підсудну особу, який з невстановлених обставин підірвав у приміщенні суду (попередньо вбиральня) невідомий вибуховий пристрій", - йдеться у Телеграм-повідомленні.

***

18:14

"Поліцейські отримали інформацію про те, що відбувся вибух у приміщенні суду у Шевченківському районі", - ідеться у повідомленні Міністерства внутрішніх справ  у Телеграмі.

У МВС зазначили, що на місці працює слідчо-оперативна група, спецпризначенці, вибухотехніки та кінологи.

За інформацією глави МВС України Ігоря Клименка, за попередніми даними, невстановлений пристрій підірвав чоловік, якого доправили на судове засідання.

"Встановлюються деталі. Зберігайте спокій і не наближайтеся до місця події. Дайте відповідним службам ефективно виконувати свою роботу", - написав він.

За інформацією Суспільного, вибухи пролунали під час конвоювання з зали суду Ігоря Гуменюка, якого обвинувачують у скоєнні теракту під Верховною Радою 31 серпня 2015 року. За даними слідства, тоді Гуменюк під час акції протесту кинув у правоохоронців бойову гранату, унаслідок чого загинули четверо нацгвардійців, понад 140 людей зазнали поранень.

На сьогоднішньому засіданні Гуменюку продовжили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Працюють усі екстрені служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-