Сергій Борзов: «На Вінниччині жоден із захисників, які втратили здоров’я, не залишиться без допомоги»

Сергій Борзов: «На Вінниччині жоден із захисників, які втратили здоров’я, не залишиться без допомоги»

Укрінформ

На Вінниччині жоден із ветеранів, які втратили здоров'я, захищаючи країну від російського агресора, не залишиться без уваги та належної допомоги. Задля цього з ініціативи начальника Вінницької ОВА Сергія Борзова в області запровадили програму підтримки та допомоги захисникам і захисницям, які отримали важке поранення (травму, захворювання) під час захисту України у зв’язку з військовою агресією російської федерації та звільнені з лав Збройних Сил України.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у Вінницькій ОВА.

У відомстві зазначили, що для надання своєчасної комплексної медичної, психологічної, соціальної підтримки та допомоги цим особам створено мобільну бригаду з числа працівників профільних департаментів обласної військової адміністрації та районних військових адміністрацій. Ця бригада відвідує родини захисників і захисниць, аби визначити стану та потреби цих осіб та їхніх сімей.

Зокрема, щодо наявності статусу УБД, подачі документів на встановлення групи інвалідності, стану розгляду цих документів. А також, чи потрібна захисникам додаткова медична допомога, реабілітація, засоби догляду, технічні засоби реабілітації (крісла колісні, ходунки, милиці, спеціалізовані ліжка тощо).

Окремо члени бригади звертають увагу на проблеми членів сім’ї: стан здоров’я, забезпечення освітніми послугами дітей, потребу в оздоровленні тощо.

Під час спілкування визначається потреба сім’ї в психологічній допомозі.

Членам сім’ї та захисника (захисниці) надається повна інформація про їхні права, про державні та обласні програми підтримки таких осіб та їх сімей.

За результатами відвідування складається план забезпечення індивідуальних потреб захисника (захисниці) та їх сімей.

Усі виявлені проблеми та потреби беруться в опрацювання самими структурними підрозділами обласної військової адміністрації, а також долучаються МСЕК, військкомати, територіальні громади.

Станом на зараз за попередньою інформацією, яка постійно оновлюється, в області налічується близько ста захисників, які мають важке поранення та травми і потребують допомоги. До 37 захисників вже здійснено виїзди.

Проблеми, які виявлені під час відвідин захисників мобільними бригадами, дуже різні: починаючи від довідок з військових частин, документів на МСЕК, постановкою на квартирний облік, завершуючи допомогою в проведенні медичних операцій, реабілітації, працевлаштування, забезпечення технічними засобами реабілітації.

Однією із перших, кому вже вдалось допомогти, стала родина Миколи Марценюка. Незабаром йому виповниться 35 років. У березні минулого року чоловіка мобілізували за повісткою. Він проходив військову службу в 110-ій бригаді під Авдіївкою. Наприкінці жовтня військовослужбовець отримав складне снайперське поранення, після чого був шість місяців на реабілітації, оформив групу інвалідності, але потрібна була операція.

Дружина Тетяна зізнається, що не знала, що робити, куди бігти і до кого звернутись. Після візиту представників обласної державної адміністрації, які ознайомились з проблемою, допомогли її вирішити. Миколі знайшли відповідного лікаря-хірурга, який здійснив вчасне операційне втручання. Операція була безкоштовною.

Наразі захисника виписали з лікарні. Його очікує тривалий процес реабілітації, але чоловік почувається набагато краще й вже зараз намагається допомагати дружині.

Начальник ОВА Сергій Борзов запевнив: «Ми відвідаємо кожну таку сім’ю. Жоден із захисників та захисниць Вінниччини, які втратили здоров’я, захищаючи нашу країну від російського агресора, не залишиться без уваги та належної допомоги.

Читайте також: У громадах Вінниччини розпочато фахові виїзні медичні огляди – начальник ОВА

Виявлені питання також показали певні системні проблеми, тому за результатами таких виїздів нами будуть проведені комплексні наради з усіма військкоматами, а також окремо з усіма МСЕКами та ВЛК. Усі ці структури мають працювати оперативно, щоб захисникам не доводилось місяцями чекати своїх документів».

Фото: Вінницька ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-