Сергій Борзов:  Посівна кампанія на Вінниччині, попри війну, іде за планом

Сергій Борзов: Посівна кампанія на Вінниччині, попри війну, іде за планом

Укрінформ

Весняна посівна на Вінниччині розпочалася на повну силу. Завдяки проведеній ще минулого року підготовці, аграрії в більшій мірі забезпечені як мінеральними добривами, так і паливно-мастильними матеріалами для проведення весняно-польових робіт.

Про це повідомив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов, передає Укрінформ.

За його словами, структура посівних площ у поточному році дещо зміниться: менше буде площ під зерновими культурами, а більше під технічними – овочами, картоплею та кормовими культурами. Ярі зернові і зернобобові, посівна кампанія яких стартувала, займуть не більше 24 % посівних площ. Прогнозовано цими культурами буде засіяно понад 80 тис. га.

«Аграрії тримають свій фронт. Торік вони, попри всі складнощі та ризики, виростили гарний урожай. Зібрали 3,7 млн тонн. зернових та зернобобових культур, що є найвищим показником серед всіх областей.

У цьому році плануємо засіяти 24 % посівних площ ярими зерновими та зернобобовими культурами. Посів ярого ячменю, ярої пшениці, овесу та гороху в області вже розпочався. Прогнозовано цими культурами буде засіяно понад 80 тис. га. Загалом в структурі посівних площ 44 % займатимуть зернові та зернобобові культури, 41 % – технічні культури, 8 % – картопля та овочі, 7 % – кормові культури. Маємо й надалі забезпечували продовольчу безпеку України. Тож паляниця буде! Посів іде!», – сказав Борзов.

Посадовець додав, що посів сільськогосподарських культур за всіма категоріями господарств України у 2023 році очікується на площі понад 1,6 млн га. Загалом плануються зміни в структурі посівів під час весняної кампанії.

Аграрії засіють більше олійних культур. Формується тренд до вирощування нішевих культур. Збільшать і площі під гречкою та горохом – на них гідні ціни всередині країни, та їх культивування відповідає вимогам продовольчої безпеки.

Та головною проблемою на сьогодні для аграріїв залишається дефіцит продуктивної вологи. На Вінниччині він виник через лютнево-березневу посуху. В період з 10 лютого по 21 березня в регіоні практично не було істотних опадів. Тому наразі сільськогосподарські підприємства активно проводиться закриття вологи та підготовка грунту під посів. А разом з тим, здійснюють підживлення озимого клину, адже саме озимина є стратегічною для більшості аграріїв Вінниччини.

Читайте також: Сергій Борзов: Друзі з Німеччини передали Вінниччині п'ять фур вантажу на 400 тисяч євро

В поточному році посів цукрових буряків розпочато 19 березня. Тож станом на початок квітня поля області цією важливою культурою вже засіяні на третині прогнозованих площ. За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України Вінниччина посідає першу сходинку за показником сівби буряків. Всього заплановано посів цукрових буряків на площі 52 тис га, це на 9 тис. га більше, ніж у 2022 році , - зазначає Начальник ОВА.

Горохом засіяно вже понад 5 тис га та понад 1 тис га вівсом. Ранні зернові культури – яра пшениця та ярий ячмінь посіяні вже на 90 % прогнозованих площ.

Попри війну, робота на українських полях триває. Аграрії продовжують свою справу та роблять усе можливе аби забезпечити продовольчу безпеку не лише України, а і світу.

Фото: Вінницька ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-