Ми з вами можемо й повинні думати тільки про те, як перемогти - Зеленський

Ми з вами можемо й повинні думати тільки про те, як перемогти - Зеленський

Звернення
Укрінформ
Немає іншої альтернативи – ми повинні перемогти, повернути все своє та гарантувати безпеку для всіх майбутніх поколінь України.

Про це у своєму зверненні до українців сказав Президент Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

Бажаю здоровʼя, шановні українці!

Сьогодні ми у Львові, зараз – Палац Потоцьких. Після завершення цього дня – дуже активного – звітую про події, зустрічі, переговори та рішення.

Із самого ранку – ми тут. І ще раз хочу подякувати місту Львів, усім львів’янам за увагу, затишок та емоційну підтримку, яка відчувалася протягом дня.

Передусім відвідав наших захисників – тих, хто лікується після поранень у шпиталі. Дуже хоробрі хлопці, сильні. Подякував лікарям, які роблять усе, щоб якнайшвидше відновити здоров’я наших воїнів.

Був дуже радий побачити хлопців і дівчат, які навчаються у Національній академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. Було надзвичайно приємно почути, що дедалі більше охочих стати офіцерами української армії. Конкурс на одне місце в академії зараз такий, який раніше був тільки у цивільних вишах. І це справді дає підстави пишатися не просто патріотизмом нашої молоді, а тим, що люди вірять в Україну, у наші Збройні Сили, у нашу перемогу. Вручив нагороди найкращим воїнам.

Під час спеціальної церемонії на Марсовому полі Личаківського кладовища вшанували пам’ять усіх, хто віддав життя за Україну, за незалежність нашої держави в цій жорстокій війні.

Немає іншої альтернативи – ми повинні повернути все своє та гарантувати безпеку для всіх майбутніх поколінь України.

Провів переговори з Генеральним секретарем ООН Гутеррішем і Президентом Туреччини Ердоганом.

Більшість пунктів, які обговорювались, уже є в новинах. Я хочу сказати зараз кілька головних речей.

Перше. Немає жодних об’єктивних перепон, щоб місія МАГАТЕ не потрапила на Запорізьку АЕС. Сьогодні з паном Гутеррішем обговорили параметри цієї місії й те, що вона може дуже швидко та цілком безпечно потрапити на станцію в легальний спосіб через вільну територію нашої держави. І тільки так.

Той, хто влаштував ядерний шантаж, точно не може бути «транспортером» будь-яких таких місій. Росія має негайно й безумовно допустити представників МАГАТЕ на станцію й так само негайно та безумовно вивести свої війська з території станції. Світ має силу, щоб це забезпечити.

Якщо ж не забезпечить, то це означає, що можна просто викинути на смітник увесь корпус міжнародних документів щодо ядерної та радіаційної безпеки. росія знищує цей міжнародний порядок.

Другий надзвичайно важливий пункт переговорів – це українські полонені, яких утримує російська федерація.

Я закликав пана Генерального секретаря застосувати всі можливості ООН, щоб забезпечити виконання Росією всіх норм міжнародного права щодо полонених. І ми обговорили направлення місії зі встановлення фактів в Оленівку. Повна правда про цей російський теракт має бути й буде встановлена.

Звичайно, говорили про експортну зернову ініціативу. Результат є – і не тільки для України, а й для світу, бо відчувається, що гострота глобальної продовольчої кризи зменшується.

Тому дуже потрібно більше безпеки, більший обсяг експорту, більше суден, які можуть постачати українське продовольство з наших портів.

Дуже предметні переговори з багатьох тем провів сьогодні з Президентом Туреччини Ердоганом. Вдячний йому за незмінну підтримку суверенітету й територіальної цілісності нашої держави. Обговорили й оборонну співпрацю, і економічну, і енергетичну.

Дякую Туреччині за готовність взяти під патронат відбудову Харкова та Харківської області. Це місія для справді потужної країни. Сьогодні зроблено перший крок – підписана домовленість щодо інфраструктури.

Закликав і пана Президента, і пана Генерального секретаря озвучити максимально жорстку позицію щодо планованих росією псевдореферендумів на окупованій території. Будь-який псевдореферендум буде ударом по обличчю міжнародної спільноти.

І хочу зазначити сьогодні ще одну річ.

Надзвичайно жорстка ніч була у Харкові – понад десять загиблих. Знову обстріляні Миколаїв і Запоріжжя. російська армія витрачає колосальні ресурси, щоб захопити ще хоч кілометр на Донбасі. російські посадовці повторюють погрози Одесі та іншим містам України. Ми бачимо, що відбувається на Запорізькій АЕС. Ми бачимо, що відбулося в Оленівці.

Ми з вами можемо й повинні думати тільки про те, як перемогти. Перемогти на полі бою, на політичному фронті, в інформаційному протистоянні, в економічній площині, всюди...

Віримо в себе, допомагаємо одне одному, захищаємо інтереси України та знаємо, що мир буде.

Той, хто бореться і бореться розумно, здобуває перемогу.

Вічна слава всім нашим воїнам! Вічна памʼять усім, чиє життя забрали окупанти.

Слава Україні!

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-