Переможний травень: Євробачення, безвіз і гастрономічний рекорд

Переможний травень: Євробачення, безвіз і гастрономічний рекорд

Фото тижня
Укрінформ
Події семи днів, що минули, – в об'єктивах камер фотокореспондентів Укрінформу.

Цього тижня відбулося те, до чого Україна готувалася рік: сцена пісенного конкурсу "Євробачення-2017" у Міжнародному виставковому центрі прийняла конкурсантів. Стартом стала офіційна церемонія відкриття з найдовшою в історії конкурсу червоною доріжкою. Її розстелили перед Маріїнським палацом. Представники делегацій із 42 країн-учасниць подолали 265 метрів слави та уваги численних представників ЗМІ.

Артисти спілкувалися з ведучими церемонії, роздавали автографи, позували для фото з фанатами – робили все, щоб шоу розпочалося яскраво. На фото: представниця Польщі Кася Moсь.

У вівторок, 9 травня, та четвер, 11 травня, відбулися півфінали Євробачення, яким передували генеральні репетиції.

Одним із найепатажніших учасників першого півфіналу став представник Чорногорії Славко Калезіч. Однак його "фішка" – довга коса й пластичні рухи – не допомогли пробитися до фіналу.

Неформальний гурт Triana park також намагався вразити глядачів яскравим вбранням та буянням кольорів на сцені. Однак його спіткала така ж доля – до фіналу не потрапив.

Натомість італійцю Франческо Габбані місце в фіналі було забезпечено. Тож представник країни-засновниці Євробачення під час генеральної репетиції просто отримував задоволення від свого виступу. Допомагала йому в цьому горила (якщо вірити словам конкурсної пісні Occidentali's Karma – "гола мавпа").

Свої музичні таланти продемонстрували й ведучі Євробачення. Олександр Скічко (праворуч) зіграв на сопілці, а Володимир Остапчук – на акордеоні.

Чимало учасників другого півфіналу зробили ставку на сценічний реквізит. Так, представник Австрії Натан Трент "мандрував" нічним небом на місяці. Подорож привела співака до фіналу.

Переможним став виступ і для представника Румунії Алекса Флорі, який вражав глядачів з гармати.

Учасники гурту O.Torvald, що готуються до виступу в фіналі як представники країни-господині цьогорічного конкурсу, вийшли на сцену під час репетиції разом із велетенською головою. Так музиканти хочуть показати, що всі людські проблеми починаються саме з голови.

Тим часом гостей Євробачення в ArtHub Укрінформу, який діє як комунікаційний майданчик для іноземних журналістів, що приїхали на міжнародний пісенний конкурс, знайомили з кримськотатарською культурою. Зокрема, учасниці заходу виконали таємничий весільний обряд "Ніч хни".

Крім того, до Євробачення монумент "Батьківщина-мати" підсвітили кольорами українського прапору та 3D-проекцією автентичного вбрання з різних регіонів України. Так, у скульптури з'явився тризуб замість радянського герба.  

Серед новинок – і оновлена пішохідна зона на Поштовій площі столиці, яку відкрили після реконструкції. На її верхній частині встановили фігури чотирьох дітей – трьох хлопчиків та дівчинки, які запускають паперові кораблики на карті Києва. Скульптурна група авторства Володимира Журавля – прообраз Кия, Щека, Хорива та їхньої сестри Либеді. Очільник столиці Володимир Кличко вірить, якщо молода пара потре одночасно двох хлопчиків – у неї обов’язково буде двійня.

Поки Київ приймає європейських гостей,  Рада Євросоюзу в четвер, 11 травня, затвердила без обговорення безвізовий режим для України. З цієї нагоди на Хортиці біля Музею історії запорізького козацтва підняли прапор ЄС. Тепер він майорить на 35-метровому флагштоку – найвищому в країні. Державні прапори України та Євросоюзу урочисто підняли також на Дніпропетровщині, в Івано-Франківську, Ужгороді, Вінниці, Львові, Харкові, Херсоні, Чернігові, Чернівцях, Ізмаїлі та десятках інших міст.

Фото: Анна Максимова

А в Житомирі встановили національний рекорд на найбільший прапор ЄС на фасаді будівлі.

Наймасовішими цього тижня стали заходи з нагоди Дня пам’яті та примирення та 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Увага до ветеранів – Другої світової та сьогоднішньої війни на сході України, – тематичні виставки, присяга військовослужбовців, покладання квітів до монументів, а також сутички й затримання – таким став калейдоскоп цих пам’ятних дат.

На території Національного музею історії України у Другій світовій війні пізнім вечором понеділка, 8 травня, влаштували символічну "Першу хвилину миру".

Спеціально запрошеними гостями акції стали ветерани Другої світової війни та військові-учасники АТО на сході України.

Крім того, на території музею вдень було відкрито фотовиставку "Четверте покоління". На світлинах – українські воїни, бійці АТО, які тримають портрети своїх пращурів. Експозицію, що стала символом нерозривного зв'язку різних поколінь захисників України, відкрив Президент України Петро Порошенко. 

Загалом на території України 8 та 9 травня відбулося понад 2 тисячі масових заходів, участь у яких взяли близько 700 тисяч громадян. Публічну безпеку та порядок забезпечували понад 30 тисяч поліцейських та 3,5 тисячі військовослужбовців Національної гвардії. Краще за всіх учасників заходів бачили працівники кінної поліції.

Найгостріша ситуація була в Києві, зокрема біля офісу добровольчого руху ОУН, що опинився на маршруті учасників маршу "Никто не забыт, ничто не забыто". Не обійшлося без димових шашок і затримань.

Пам'яті подій Другої світової війни присвятили чемпіонат Луганської області з кікбоксингу (WAKO), що відбувся в Сєвєродонецьку.

Герої війни взяли участь у змаганнях із кросфіту "Сила нації", що вперше відбулися в Харкові. Ветерани АТО, які втратили на сході України кінцівки, представляли Харків, Київ, Кропивницький, Дніпро, Полтаву, Житомир, Суми, Вінницю, Чернігів, Миколаїв та Черкаси. Загалом до змагань долучилися 18 воїнів.

Натомість власні сили в районі піщаного кар'єру в Сєвєродонецьку випробовували учасники регіонального кубка з трофі-рейду "Авангард" – змагань із подолання бездоріжжя на позашляховиках.

У Харкові також проводили четвертий півфінальний матч плей-офф чемпіонату України з футзалу серед команд Екстра-ліги. На майданчик вийшли харківський МФК "Локомотив" (біла форма) й херсонський МФК "Продексім". Перемогу з рахунком 1:2 здобула херсонська команда.

"Стрибки під музику": найвправніші спортсменки України визначали, хто з них може пролетіти над землею якнайдовше. Змагання вирізнялися не лише локацією – майданчик для стрибків у довжину розташовувався безпосередньо на Народній площі Ужгорода, – а й музичним супроводом. Кожна учасниця сама обирала, під яку мелодію виступатиме. І хоча рекордсменка світу з п'ятиборства серед юніорок Аліна Шух із Броварів (на фото) не перемогла, із завданням впоралася досить граційно.

Тим часом свій 761-й день народження відсвяткував Львів. З цієї нагоди у місті виступили духові оркестри, центральними вулицями пройшла святкова костюмована хода.

Затишними вуличками міста Лева проїхалися й учасники четвертого ретровелопроменаду "Батяри на роверах". Двоколісні класичних міських моделей і одяг у стилі англійської велосипедної моди 30-40-х років XX століття – і ти учасник заїзду. Це своєрідна присвята львівській батярській міській культурі.

Водночас у Тернополі вражали гастрономічними рекордами. В рамках Першого фестивалю локальної їжі та культури "Тернопільська брама" працівники місцевого м’ясокомбінату приготували півкілометрову ковбасу. На Театральному майдані міста поласувати рекордсменкою завдовжки 547 м 8 см та вагою 247 кг мали змогу всі охочі.

А в Кирилівці Запорізької області від обміління та підвищення солоності рятували Молочний лиман. Завдяки зусиллям рибалок і бійців АТО вдалося розчистити вимивину, яка з’єднує лиман річки Молочна з Азовським морем. Тепер на нерест сюди зможе зайти пеленгас.

Також пропонуємо переглянути ще кілька яскравих кадрів тижня, що минає.

Військовослужбовець роздивляється експонати, представлені під час проекту Ukraine. The Best у рамках Kyiv Art Fort 2017, на території Національного історико-архітектурного музею "Київська фортеця".

Учасниці патріотично-просвітницького фестивалю "Народний герой" на території Долини троянд у Черкасах.

Заслужена артистка України, співзасновниця творчої майстерні "Театр у кошику" Лідія Данильчук виступає під час показу моновистави "Річард після Річарда" на території Ужгородського замку.

Дитина бавиться у "сухому" фонтані на площі Костянтина Могилка у Вінниці.

Жінка з конваліями проходить між солдатськими могилами на Пагорбі Слави в Ужгороді.

Службовий собака тренується під час дня відкритих дверей у Східному територіальному управлінні Державної прикордонної служби України на Харківщині.

Діти випускають у небо повітряні кульки під час урочистої церемонії відкриття Алеї пам'яті героїв Небесної сотні та загиблих бійців АТО  у Дніпрі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-