Іноземці все частіше використовують запрошення на навчання в Україні як привід нелегально потрапити на Захід
Засоби масової інформації практично щодня повідомляють про затримання на українських кордонах нелегалів. Роз'яснити ситуацію з нелегалами погодився генерал-майор Олександр Бондаренко
18.10.2012 14:07

Засоби масової інформації практично щодня повідомляють про затримання на українських кордонах нелегалів. В одному з недавніх повідомлень йдеться про затримання на залізничній станції «Чоп» двох незаконних мігрантів із Сомалі, які не мали при собі жодних документів, але повідомили, що є студентами одного з українських ВНЗ. Роз'яснити ситуацію з нелегалами погодився кореспондентові УКРІНФОРМу заступник директора Департаменту оперативної діяльності генерал-майор Олександр Бондаренко.

- Пане генерале, охарактеризуйте, будь ласка, обстановку у сфері незаконної міграції на державному кордоні.

- Починаючи з 2008 року спостерігається тенденція щодо зменшення кількості затриманих та не пропущених потенційних нелегальних мігрантів на українському кордоні і це, зокрема, відмічається у звіті Комісії Європейського Союзу.

Однак, спроби налагодження нових каналів незаконної міграції продовжуються. Одним із поширених є метод, за яким нелегал легально прибуває в Україну на навчання, працевлаштування, з метою туризму для подальшого прямування до країн Євросоюзу. Передусім це стосується громадян Південно-Східної Азії та Африки, найбільше серед них представників Сомалі та Афганістану.

- Хто допомагає нелегалам з притулком та документами?

- Найчастіше нелегалам допомагають діаспори. Ми мусимо констатувати, що деякі іноземні діаспори, які існують в Україні, створюють організовані злочинні групи зі своєю ієрархією, жорсткими заходами конспірації та мають стійкий характер щодо збільшення своєї чисельності.

Сьогодні вже не секрет, що громадяни Південно-Східної Азії компактно обживають Харків та Харківську область, громадяни Китаю - центральні регіони та славнозвісний ринок «Барабашово», що на Харківщині, а сомалійська та афганська громади активно розвиваються на Вінниччині та Одещині.

Досить часто іноземці використовують запрошення на навчання як привід офіційно потрапити в Україну, маючи надалі зовсім інші плани. Зокрема, протягом 2011 року вітчизняними навчальними закладами було видано 11962 запрошення для навчання іноземців, з яких 62,5% становлять вихідці з країн Південно-Східної Азії та Африки.

Після перевірки навчальних закладів, зокрема, в Тернополі з'ясувалося, що протягом 2009-2011 років на навчання не з'явилося 440 іноземців, які офіційно в'їхали на територію України.

Крім цього, у 2011-2012 роках з вищих навчальних закладів, які розташовані в прикордонних областях, були відраховані або зникли з місць навчання та не виїхали з України у встановленому порядку 99 іноземців з числа громадян Нігерії, Сомалі, Камеруну, Конго, Афганістану, Ефіопії, Бангладеш, Кенії та Еритреї.

- Але існують квоти на навчання, контроль за тими, хто отримує запрошення на навчання.

- Ми спостерігаємо збільшення квот на навчання іноземних студентів. З одного боку це добре, адже ці кошти йдуть на розвиток освіти. З іншого - призводить до того, що тенденція студентського каналу міграції стає домінуючою. Запрошеннями на навчання займаються переважно приватні фірми, що формуються навколо навчальних закладів. Не виняток, коли керують ними представники цих же національних діаспор міграційного ризику.

Крім того, стають за правило спроби проникнення в Україну іноземців за незаконно отриманими студентськими документами та реєстраціями їхніх паспортів в Україні заздалегідь, ще до в'їзду на територію нашої держави. Така послуга, за неофіційними даними, становить до 8 тис. доларів США. Наприклад, нещодавно в аеропорту «Сімферополь» був затриманий громадянин Бангладеш, який прямував до одного з луганських університетів, де, начебто, він навчався. У його паспорті була проставлена відмітка про продовження терміну реєстрації на території України, але була відсутня в'їзна віза. У відомчій базі інформація щодо попереднього перетину кордону цим громадянином була відсутня.

- На різних рівнях звучать заяви щодо недосконалості міграційного законодавства та недостатньому контролі іноземців на території України...

- Дійсно, певні проблеми у цій площині є. Насамперед такі шпарини використовують організатори незаконного переправлення мігрантів для їх тимчасової легалізації на території України, зокрема, через механізм набуття статусу біженця. Так, за офіційними даними, органами Державної міграційної служби надано торік статус біженця в Україні майже 2500 іноземним громадянам. З них 2000 - вихідці з країн Азії, переважно з Афганістану та з країн Африки. А цього року за набуттям статусу біженця звернулося 512 іноземних громадян, причому кожен п'ятий з них - громадянин Сомалі.

Хочу повідомити, що нещодавно було викрито порушення міграційного законодавства з боку громадян Афганістану. Особи, перебуваючи в статусі біженця, виїжджають з України до Афганістану та перебувають там тривалий термін. Вони відкрито заявляють, що дійсно перебували в Афганістані з метою відвідувань родичів, вирішення соціально-побутових питань тощо. На сьогодні викрито та задокументовано дії 6 громадян Афганістану, що, маючи статус біженця, виїздили до Афганістану. Такі факти, як то кажуть, коментарів не потребують.

- Які, на Ваш погляд, необхідно вжити додаткові заходи у взаємодії з іншими правоохоронними органами, щоб більш ефективно вирішувати питання, пов'язані з протидією незаконній міграції?

- Необхідно більш прискіпливо контролювати іноземців, які в'їхали і перебувають на території України, та тих, хто перебуває у процесі набуття статусу біженця. Потребує коректив процедура видворення та здійснення контролю за іноземцями, до яких прийнято рішення про видворення з території України у добровільному порядку.

На мій погляд, необхідно удосконалити порядок видачі іноземцям запрошень на навчання в Україні, запровадити чіткі квоти, жорсткі оціночні критерії рівня середньої освіти кандидатів на навчання в Україні з країн міграційного ризику.

Крім того, необхідно ввести єдиний період в'їзду в Україну з метою навчання за списками, наданими Міністерством освіти, попередньо погодженими зі Службою безпеки, Службою зовнішньої розвідки, Адміністрацією Державної прикордонної служби та Міністерством внутрішніх справ України. Було б доцільно запровадити систему попередньої депозитної передоплати навчання в Україні з боку іноземців, які укладають угоди про навчання з вищими навчальними закладами, до їх в'їзду на територію України.

Необхідно також внести зміни до порядку оформлення віз іноземцям та особам без громадянства в частині проведення співбесід, перевірки за інформаційними базами даних, інформування про організацію відправлення. У разі встановлення використання запрошень вищих навчальних закладів для організації каналів незаконної міграції притягувати посадових осіб до відповідальності з подальшим позбавленням таких закладів ліцензій на навчання іноземних студентів.

Яна Лемешенко, КИЇВ. 18 жовтня 2012 року.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-