У Києві відсвяткували український Сонцеворот і тюркський Науриз

У Києві відсвяткували український Сонцеворот і тюркський Науриз

Фото
Укрінформ
У столиці біля «Юрти незламності» у парку імені Тараса Шевченка відбулось святкування українського Сонцевороту та тюркського Науризу.

Святкування розпочалося із виконання гімнів України та Казахстану й вшанування памʼять загиблих захисників України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Києві відсвяткували український Сонцеворот і тюркський Науриз / Фото: Володимир Тарасов. Укрінформ

«Цей захід показує єдність народів, які мають спільні світлі і гарні цілі. Свято Науриз означає перемогу сонця над зимою, перемогу тепла над холодом. Той оптимізм, який заряджатиме всіх учасників свята і протягом тисячоліть наповнював душі людей, які чекали приходу літа, потрібен нам, щоб ми знову відчули свої сили, ще сильніше повірили в себе і зрозуміли, що Україне не одна, а разом з цивілізованим світом», - підкреслив т.в.о міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Він зазначив, що багато хто з з представників казахського народу сьогодні в Збройних силах України захищає нашу землю.

«Не тільки Європа, не тільки Сполучені Штати і американський континент, але й наші друзі, які знають і розуміють, хто наш ворог, на азійському континенті теж підтримують нас. Ми раді, що велика казахська діаспора в Україні стоїть на сторожі нашої незалежності», – наголосив Карандєєв.

Народний депутат України, співзасновник проєкту «Юрта незламності», голова міжпарламентської групи дружби з Казахстаном Сергій Нагорняк зазначив, що організатори хотіли зібрати діаспори, які проживають на території України і мають стосунок до цього свята, щоб вони бачили, що українці поважають їхню культуру.

Читайте також: «Має ознаки радянської епохи»: президент Казахстану запропонував змінити державний герб

«Свято Науриз відзначають на всій планеті майже 300 мільйонів жителів. Це велике свято, яке колись відзначали 13 днів. Перші п'ять днів люди ходили одне до одного в гості. Аж на 13-й день святкували це свято на природі, зустрічали новий світлий день. Ми хочемо, щоб в Україні також настав цей світлий день, щоб настав справедливий мир», - сказав Нагорняк.

Під час святкування відбулися виступи Київського академічного муніципального духового оркестр, народної хорової капели «Дніпро» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вокального ансамблю народної пісні «Веселад» Київської дитячої школи мистецтв №2 імені М.І.Вериківського.

Тюркська частина заходу була представлена виступом народного ансамблю «Кавказ», який виконав азербайджанський народний танець «Нельбекі», попуррі з азербайджанських та турецьких танців - «Наз елеме», «Джангі», «Колбасти», «Танець із гавалами», азербайджанський народний танець «Ялли».

Пісні, якими колись закликали весну, виконав гурт «Королівна»

Після веснянок відбулися народні українські ігри. Гостей заходу пригощати казахським пловом та баурсаками.

Читайте також: Кавова традиція й танок: до переліку культурної спадщини додали ще чотири елементи

Почесні гості свята пройшли в культурний центр «Юрта незламності», де для них виступали бандуристи та провели спеціальну ознайомчу екскурсію.

Як відомо, день весняного рівнодення наші предки вважали початком нового року, Сонцеворот символізував відродження життя, перемогу весни над зимою, життя над смертю. В тюркських народів день весняного рівнодення називають Науриз, він також означав початок нового року, символізує родючість, благополуччя, свято-передвісник нового життя.

Посьогодні у тюркських країнах, зокрема, Казахстані, це свято відзначають на державному рівні. Але воно є також і міжнародним та визнано ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-