У Києві затримали керівників донецького інтернет-провайдера, підконтрольного ФСБ

У Києві затримали керівників донецького інтернет-провайдера, підконтрольного ФСБ

Фото
Укрінформ
У Києві правоохоронці затримали керівників донецького інтернет-провайдера, підконтрольного Федеральній службі безпеки РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Служба безпеки України.

За даними слідства, інтернет-провайдер ділків забезпечує зв’язком штаби російських військ, псевдоадміністрацію і так званий «силовий блок» терористичної організації «ДНР».

Співпрацюючи із загарбниками на тимчасово захопленій частині України, фігуранти намагалися «легалізуватися» у столиці.

Встановлено, що свого часу затримані допомогли ФСБ узяти під контроль значну частину інтернет-трафіку у тимчасово окупованому Донецьку. Сервери їхнього провайдера оснащені спеціалізованим обладнанням, яке дозволяє російській спецслужбі моніторити всі інтернет-дії жителів регіону.

Загарбники задіяли апаратно-програмний комплекс насамперед для контролю за трафіками інтернет-з’єднань й ідентифікації користувачів. Одержані відомості ФСБ використовує для вербування жителів регіону та їх подальшого залучення до розвідувально-підривної діяльності проти України.

Одним із затриманих є засновник компанії. Він виявився колишнім співробітником Комітету державної безпеки СРСР (КДБ).

Ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну російських військ разом зі своїм підлеглим фігурант переїхав із Донецької області до Києва.

Читайте також: До 15 років тюрми засудили агентку ФСБ, яка коригувала удари по Кривому Рогу за допомогою «Орланів»

У столиці ділки дистанційно керували інтернет-провайдером, який переоформили за російським законодавством й отримали ліцензію Роскомнагляду.

За вказівкою фігурантів менеджмент їхніх компаній на тимчасово окупованій частині Донецької області регулярно сплачує до бюджету Росії «податки та збори».

Під час обшуків у помешканнях зловмисників у Києві правоохоронці виявили комп’ютери, мобільні телефони, флеш-носії пам’яті, документи й чорнові записи із доказами незаконної діяльності, а також готівку в різних валютах на суму 120 тисяч доларів.

СБУ затримала ділків, які допомогли фсб взяти під контроль майже весь інтернет-трафік в тимчасово окупованому Донецьку / Фото: СБУ

СБУ оголосила затриманим підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України - пособництво державі-агресору. На цей час вони перебувають під вартою.

Підозрюваним загрожує до 15 років позбавлення волі.

Слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину та притягнення до відповідальності осіб, які переховуються від правосуддя на тимчасово окупованій території України, тривають.

Як повідомляв Укрінформ, раніше СБУ затримала російського агента, який встановив вебкамери поблизу Миколаївського морського порту, щоб шпигувати за військовими кораблями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-