Скульптура Миколая і VR-окуляри: на залізничному вокзалі Києва відкриють інтерактивну різдвяну виставку

Скульптура Миколая і VR-окуляри: на залізничному вокзалі Києва відкриють інтерактивну різдвяну виставку

Укрінформ
Інтерактивна різдвяна виставка «Зірка сходить» відкриється 23 грудня у червоній залі Центрального залізничного вокзалу у Києві.

Про це організатори повідомили Укрінформу.

Виставка знайомитиме з історією Різдва: від дідухів та святкових страв різних країн до легендарного «Щедрика» та різдвяних пісень The Beatles. Зокрема, відвідувачі побачать скульптуру Святого Миколая з XVIII століття і триметрову роботу «Поклоніння королів», створену 1896 року для німецького імператора Вільгельма II, завдяки VR-окулярам (VR – віртуальна реальність) візьмуть участь у традиційній різдвяній забаві «хургало», погойдаються на гойдалках під сніговою порошею.

Експозиція складатиметься з трьох смислових блоків. У першому - «Дух Різдва» - гості ознайомляться з історіями про створення найвідоміших різдвяних розповідей, мелодій, інсталяцією про протистояння дідуха та ялинки, старовинними ялинковими прикрасами, а інтерактивний стіл переносе на різдвяну вечерю до різних країн.

В «Образах Різдва» будуть представлені п'ять історичних вертепів, колекція свічників-трійць, тарілки Львівської кераміко-скульптурної фабрики, костюми з фільму «Памфір» та перформансу Андрія Хіра «Бетлегем», кімната-інсталяція з авторськими масками Івана Михайлова та колядою.

Завдяки VR-окулярам відвідувачі зможуть стати учасниками традиційної української зимової забави XIX століття «хургало», проїхатися на санчатах та поколядувати.

Особливий експонат розділу - триметрова робота «Поклоніння королів» (1896 р.) художника Фрідріха Гезельшапа, яка першочергово призначалася для німецького імператора Вільгельма II та його родини.

Читайте також: У Києві пройде концерт «Гай, Рождество!»

У блоці «Нова радість» можна погойдатися на семиметрових гойдалках, побачити, як сходить різдвяна зірка, та витягнути собі передбачення на наступний рік.

«Цього року Україна вперше відсвяткує Різдво 25 грудня разом із країнами Європейського Союзу та США. Тож ми вирішили розповісти про речі, які об’єднують нас у цьому святі: від музики й кіно до звичаїв та різдвяних іграшок. А головне - ми хотіли підтримати українців у найважчий час у нашій історії. Дати можливість відчути та прожити, як із маленької радості проростає велика надія», - каже організатор проєкту і партнер Gres Todorchuk Ярослава Гресь.

Експозиція створена у співпраці з Національним центром народної культури «Музей Івана Гончара», Музеєм театрального, музичного та кіномистецтва, Музеєм народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, Державним музеєм іграшки, Національним музеєм народної архітектури та побуту, Національним музеєм Революції гідності, Національним музеєм українського народного декоративного мистецтва, а також за участю родини Понамарчуків, Благодійного фонду імені Богдана Сороки та завдяки приватним колекціонерам Івану Антоновичу, Тетяні Романишин-Семаник, Тетяні Федосенко та іншим.

Читайте також: У Національній філармонії відбулося різдвяне хорове свято

Вартість квитка - 150 гривень. 50% від продажу кожного квитка будуть спрямовані через офіційну фандрейзингову платформу UNITED24 на будівництво укриттів у школах. При оплаті карткою Visa сума благодійного внеску з кожного квитка буде збільшена на 50%.

Виставка діятиме до 21 січня щодня без вихідних з 10:00 до 21:00, графік у святкові дні: 24 грудня - з 10:00 до 18:00; 25 грудня - з 12:00 до 21:00; 31 грудня - з 10:00 до 18:00; 1 січня - з 12:00 до 21:00.

Фото та афіша зі сторінки «Укрзалізниці» у Фейсбуці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-