У ДБР пояснили, чому прийшли з обшуками на київські ТЕЦ

У ДБР пояснили, чому прийшли з обшуками на київські ТЕЦ

Фото
Укрінформ
Державне бюро розслідувань проводить обшуки в адміністративних будівлях столичних теплоелектроцентралей у межах справи про розкрадання коштів на ремонті енергетичного обладнання, зруйнованого ворожими обстрілами.

Про це повідомило ДБР, передає Укрінформ.

У бюро запевнили, що слідчі дії проводяться із «суворим дотриманням рекомендацій служб, які забезпечують безпеку стратегічних об’єктів».

Кримінальне провадження відкрите за фактом зловживання своїми службовими повноваженнями працівників комунальних підприємств.

У межах слідства правоохоронці перевіряють інформацію про виведення виділених на ремонт грошей на рахунки підприємства з ознаками фіктивності для подальшого переведення в готівку та привласнення.

Також здійснюється перевірка даних щодо того, чи виконувалися фактично самі роботи, відповідно до укладених у 2022 році договорів.

«Метою обшуку на ТЕЦ є вилучення документації про допуск на об’єкти працівників та техніки підрядника у 2022-2023 роках, а також бухгалтерська документація з результатами виконання робіт», – пояснили в бюро.

Зазначається, що відеозапис зовнішнього вигляду об’єктів критичної інфраструктури під час слідчих дій правоохоронці не здійснюють. Сторонні особи у проведенні обшуків участі не беруть.

Слідчі ДБР виконують всі встановлені законодавством вимоги щодо інформаційної безпеки та рекомендації служб, які забезпечують безпеку стратегічних об’єктів.

«Втручання в технологічний процес вироблення електроенергії та тепла не здійснюється. Слідчі працюють лише з документацією, яка зберігається в адміністративних приміщеннях та добровільно видається», – заявили в ДБР.

Читайте також: У ДБР пояснили, чому проводили обшуки у Чернігівській обласній та міській радах

Одночасно слідчі дії проводяться у підрядній організації, яка була виконавцем робіт.

Досудове розслідування здійснюється за ч. 2 ст. 364, ч. ст. 366 (зловживання владою та службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до шести років.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Київська міська держадміністрація з посиланням на Київтеплоенерго заявила про загрозу порушення технологічного процесу вироблення тепла й електроенергії через обшуки, влаштовані ДБР у приміщеннях столичних теплоелектроцентралей.

Також зазначалося, що слідчі здійснюють відеозйомку та намагаються зайти безпосередньо на режимні енергетичні об’єкти, доступ до яких законодавчо обмежений в умовах воєнного стану.

Фото: ДБР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-