У Києві відкрилася виставка щитів із кримськотатарськими орнаментами

У Києві відкрилася виставка щитів із кримськотатарськими орнаментами

Фото
Укрінформ
У Києві відкрилась виставка щитів із кримськотатарськими орнаментами "Qalqan/Щит. Частина 2" авторства українського митця-кераміста Рустема Скибіна.

Вона проходить у представництві Президента України в Автономній Республіці Крим, передає Укрінформ із посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики.

Експозиція складається з керамічних панно у формі захисних щитів, декорованих рослинним кримськотатарським орнаментом. За задумом автора, це символізує відродження, опір несправедливості, збереження та продовження життя.

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв акцентував увагу на знаковості виставки та зазначив, що мистецтво на щиті перегукується із викликами сьогодення.

Читайте також: МКІП представить до Дня української писемності державну програму розвитку української мови

"Ми вже звикли, що майстри орнаменталістики використовують основою своїх творів різну військову амуніцію, яка доходить до цивільних з фронту. Поєднуючись з мистецтвом, вона набуває нових сенсів. Автор використовує старовинні практики й прийоми, але вони сприймаються сучасно. Все так і має бути, адже мистецтво не стоїть на місці", - зазначив Карандєєв.

"У цьому проєкті представлені 12 артефактів, які зберігаються у світових колекціях. За кожним із цих артефактів – історія кримськотатарського народу. Щит виступає символом захисту. Це також декларування наших намірів – того, що ми відстоюємо вільну Україну, свободу та право на самоідентифікацію", – розповів Рустем Скибін.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв зауважив, що виставка щитів дуже символічна. "Рустем не тільки відроджує нашу культуру, яку систематично знищує РФ, а й наближає день, коли ми знову будемо господарями на своїй землі", – сказав він.

Постійна представниця Президента в АРК Таміла Ташева акцентувала увагу на проблемі винищення та затирання ідентичності й культури, які РФ проводить в тимчасово окупованому Криму з 2014 року.

"Те, що вони почали робити під час повномасштабного вторгнення, – це знищення свідомості, культури українців, кримських татар, тих народностей, які проживають на території України. Це вони роблять протягом століть, це вони роблять і зараз. Саме тому дуже важливо робити такі проєкти та показувати їх світу", – наголосила вона.

Читайте також: МКІП пропонує уряду створити Національну електронну бібліотеку України

Твори Скибіна зберігаються в колекціях Білого Дому (резиденція президента США), Вестмінстерського палацу (Британський парламент), Залі Парламентської асамблеї Ради Європи; Українському культурному центрі (Торонто, Канада), Музеї образотворчого мистецтва Гранади (Іспанія), Палаці всіх правителів (Вільнюс, Литва), Національному музеї Індонезії (Джакарта, Індонезія), Центрі сучасного мистецтва "CerModern" (Анкара, Туреччина), Музеї сучасного мистецтва "Ghalya’s" (Маскат, Оман) та десятках інших приватних та музейних колекцій України та світу.

Як повідомлялося, у Києві презентували культурно-мистецький проєкт "Zincir/Ланцюг - ланки пам'яті".

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-