До переліку об’єктів культурної спадщини Києва внесли 200-літню будівлю на Подолі

До переліку об’єктів культурної спадщини Києва внесли 200-літню будівлю на Подолі

Укрінформ
До Переліку об’єктів культурної спадщини Києва внесли старовинну будівлю на вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13.

Про це, з посиланням на директорку департаменту охорони культурної спадщини Марину Соловйову, повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації, передає Укрінформ.

«Наразі підписано наказ щодо занесення будівлі лазень купця М. Бубнова, де в 1894-1902 роках розміщувалась єврейська молитовня (на вул. Набережно-Хрещатицькій, 13), до Переліку об’єктів культурної спадщини міста Києва. За відповідне рішення проголосувала Консультативна рада при Департаменті охорони культурної спадщини КМДА. Адже громада, якій небайдужі історичні та мистецькі надбання столиці, прагне зберегти кожну старовинну будівлю», – сказала Соловйова.

Зазначається, що раніше Департамент охорони культурної спадщини, аби попередити можливе знесення будівлі, вже надав доручення профільним фахівцям розпочати дослідження та збір необхідних архівних, бібліографічних матеріалів щодо вказаного об’єкта для подальшого розгляду і надання пам’яткоохоронного статусу. Інспектори Департаменту неодноразово оглядали об’єкт: виявили встановлений паркан з інформаційним щитом, зафіксували частковий демонтаж покрівлі будинку. Замовнику робіт вручено припис із відповідними пам’яткоохоронними вимогами.

Читайте також: Пам'ятки, зруйновані та пошкоджені росіянами, треба реставрувати вже зараз - Карандєєв

Будинок на вул. Набережно-Хрещатицькій, 13 розташований на території Історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ» та в межах Центрального історичного ареалу Києва, пам’ятки історії та ландшафту «Історичний ландшафт Київський гір та долини р. Дніпро». Також будівля розташована в межах пам’ятки археології місцевого значення – «Культурний шар Подолу. Поділ (у межах вулиць Набережно-Хрещатицької, Введенської, Кирилівської, урочища Гончари-Кожум’яки) ІХ-ХVІІІ століття».

Як повідомлялося, у серпні в Подільському районі столиці забудовник зніс іншу 200-річну садибу, яка була зразком київської житлової дерев'яної забудови ХІХ сторіччя. Поліція відкрила кримінальне провадження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-