Верховний суд повернув у власність Києва садибу Терещенків

Верховний суд повернув у власність Києва садибу Терещенків

Укрінформ
Верховний суд повернув у комунальну власність Києва садибу Терещенків.

Про це повідомляє пресслужба суду, передає Укрінформ.

“Розглянувши касаційну скаргу прокурора, Велика палата ВС ухвалила рішення про задоволення вимог про повернення садиби Терещенків територіальній громаді Києва. В іншій частині рішення судів попередніх інстанцій залишено без змін. Крім того, Велика палата ВС постановила окрему ухвалу щодо недопущення порушень законодавства про охорону культурної спадщини”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у 2007 році Головне управління комунальної власності Києва, ВАТ «Укрнафта» та КП «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт» уклали інвестиційний договір з реконструкції та реставрації нежилих будинків – пам’яток архітектури місцевого значення, що розташовані за адресами: бульвар Тараса Шевченка, 34/15, літ. «А» і бульвар Тараса Шевченка, 34/13, літ. «Б», «В».

Читайте також: Суд повернув державі палац Терещенків на Житомирщині

Пізніше згідно з договором про заміну сторони в зобов’язанні всі права та обов’язки ВАТ «Укрнафта» щодо цього договору взяло на себе ПрАТ «Центрелеватормлинбуд».

Згодом сторони уклали додаткову угоду до інвестиційного договору про можливість набуття інвестором права власності на зазначені нежилі будинки. Пізніше інвестиційний договір було припинено на підставі відповідного договору, підписаного сторонами, а у 2009 році на підставі наказів Головного управління комунальної власності Києва були оформлені свідоцтва, які посвідчують право власності ПрАТ «Центрелеватормлинбуд» на ці будівлі.

Прокурор звернувся до суду з позовом до ПрАТ «Центрелеватормлинбуд» і КП «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт» про розірвання інвестиційного договору та повернення садиби в комунальну власність, стверджуючи, що відповідачі не виконали своїх обов’язків, у зв’язку із чим територіальна громада значною мірою була позбавлена того, на що розраховувала під час укладення договору. Крім того, об’єкти культурної спадщини не вибули у встановленому законом порядку з комунальної власності, оскільки на момент виникнення спірних правовідносин діяла законодавчо встановлена заборона на їх відчуження. До того ж відповідачі не дотрималися вимог закону «Про охорону культурної спадщини» та умов охоронних договорів, оскільки пам’ятки культурної спадщини перебувають у незадовільному стані, а жодні заходи для їх збереження не були вжиті.

Суди попередніх інстанцій у задоволенні позову відмовили.

Читайте також: Громаді Києва повернули ділянку з історичною пам'яткою на Печерську

Як відомо, садиба Терещенків, що на бульварі Шевченка, є пам’яткою архітектури місцевого значення, побудованою у 1874-1875 роках. Будівля взята на облік рішенням Київради у 1986 році, у 1998 році взятий на облік також флігель як щойно виявлений об’єкт культурної спадщини.

У 2007 році садибу, площа якої становить понад 1000 квадратних метрів, передали ПАТ «Центрелеватормлинбуд» з умовою провести реставрацію пам’ятки. Однак майже 15 років реставраційні роботи там не проводилися. У червні 2021 року прокуратура звернулася до суду з вимогою повернути будівлю у комунальну власність киян.

Фото: wikipedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-