У Києві презентували книгу «Спецоперація «Некро». Розсекречені історії з архіву розвідки»

У Києві презентували книгу «Спецоперація «Некро». Розсекречені історії з архіву розвідки»

Фото
Укрінформ
У Києві відбулася презентація книги дослідника історії спецслужб Олександра Скрипника «Спецоперація «Некро». Розсекречені історії з архіву розвідки», у якій йдеться про невідомі епізоди спецоперацій ДПУ/НКВС/МДБ/КДБ СРСР за кордоном щодо діячів українського національно-визвольного руху.

Презентація видання пройшла в Укрінформі.

«Для мене було дуже важливо, щоб ця книжка була і за змістом, і за формою якісною. Я намагався, щоб (у ній – ред.) був фактаж, який говорить сам за себе. Я відкривав для себе і намагався відкрити широкому загалу досі невідомі нюанси (історії – ред.)», - заявив автор книги.

Загалом у книзі налічується понад пів сотні нарисів, які ґрунтуються на унікальних розсекречених документах з архіву Служби зовнішньої розвідки України.

У ній йдеться про досі невідомі епізоди спецоперацій ДПУ/НКВС/МДБ/КДБ СРСР за кордоном щодо вбивства таких видатних діячів українського національно-визвольного руху, як Степан Бандера, Симон Петлюра, Євген Коновалець, про спроби ліквідації таких визначних українських діячів, як Микола Капустянський, Андрій Мельник, про агентурно-оперативні розробки стосовно таких політичних діячів, як Павло Скоропадський, Василь Вишиваний та інших.

Скрипник розповів, що він працював над цією темою останні три роки, і з них найбільш активно – останні півтора року, під час повномасштабної війни.

Читайте також: У Франківську презентували книгу про Степана Ленкавського «Монах ОУН»

На його думку, українцям потрібно знати цю «кухню» щодо діяльності (російських – ред.) спецслужб, бо вона нікуди не зникла, бо її брали і беруть на озброєння.

«Вона лише модернізується - технічно, грошима і іншим. Цю кухню треба знати, щоб уміло їм (росіянам – ред.) сьогодні протидіяти на інформаційному фронті», - вважає дослідник історії спецслужб.

Кандидатка історичних наук, директорка видавництва «АДЕФ-Україна» Алла Істоміна зазначила, що ця книга є виключно цікавою, важливою і затребуваною часом.

«Вона читається просто як детективні історії. Але всі ці історії, на відміну від творчого задуму літераторів, які пишуть художні твори, - правдиві, підкріплені документами. І я впевнена, що ця книга - про нашу війну, яка точиться зараз», - сказала Істоміна.

За її словами, ідеї щодо оформлення книги, які подав сам Скрипник, дуже органічно поєднані з її змістом.

Читайте також: У Києві презентували книгу «Російсько-українська війна: повернення історії»

Перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак висловив думку, що ця книжка буде гарним прикладом того, як треба писати про історію, пишатися нею і популяризувати її.

«Це книга - для політичного дорослішання, вона є абсолютно потрібною», - переконана головна редакторка газети «День» Лариса Івшина.

Скрипник висловив вдячність керівництву Служби зовнішньої розвідки України і працівникам галузевого державного архіву СЗРУ за співпрацю і підтримку.

Як повідомляв Укрінформ, 28 лютого у Київському університеті ім. Б.Грінченка відбулась презентація книги «Заборонити рашизм».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-