У Франківську презентували книгу про Степана Ленкавського «Монах ОУН»

У Франківську презентували книгу про Степана Ленкавського «Монах ОУН»

Укрінформ
В Івано-Франківську презентували книгу про Степана Ленкавського «Монах ОУН». Автор видання – голова Івано-Франківської обласної ради, доктор політичних наук Олександр Сич.

Про це у Фейсбуці повідомляє Інститут наукових студій націоналізму, передає Укрінформ.

«У приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка відбулася презентація книги «Монах ОУН», авторства Олександра Сича. Книга є першою частиною життєпису ідеолога ОУН Степана Ленкавського «В краю», - повідомляє Інститут наукових студій націоналізму.

Читайте також: У Президентській бібліотеці Туреччини оновили Українську книжкову поличку

Як зазначається, ця частина книги відображає його родовід, життєвий шлях та політичну діяльність у молодіжних націоналістичних організаціях, що передували ОУН, участь в установчому Конгресі українських націоналістів, у розбудові структури ОУН на Західній Україні, ув’язнення в польських та нацистських тюрмах і концтаборі смерті Аушвіц.

За словами Олександра Сича, наступна частина книги має назву «На еміграції», куди Ленкавський потрапив після концтабору смерті у 1944 році.

«Пропагандисти дуже часто розказують небилиці про українських націоналістів, про те, як вони співпрацювали з німцями. Степан Ленкавський спочатку сидів у польській тюрмі, а потім сидів у концтаборі смерті Аушвіц, де близько 5 мільйонів людей загинули та з якого практично неможливо було вийти. Йому вдалося вийти», - зазначив Сич.

Читайте також: Законопроєкт щодо застосування англійської мови потребує доопрацювання - Кремінь

Він зауважив, що близько 20 років досліджує діяльність Степана Ленкавського, якого близькі ще називали «тінню Бандери», «аскетом ОУН» та «сумлінням організації». Запевняє, без ОУН його життя неможливо описати.

«Чому я назвав свою книгу «Монах ОУН»? Тому що він (Ленкавський – авт) все своє життя, всього себе віддав ОУН, нічого не маючи – ні матеріальних статків, ні дружини, ні сім’ї», - запевняє Олександр Сич.

Автор зізнається, що перший свій нарис про ідеолога ОУН опублікував ще у 1999 році, і це була публікація для легкого читання. Пізніше був виданий тритомник про Ленкавського і на черзі - чотири томи життєпису ідеолога ОУН. Для цього, каже, довелось не лише зібрати у бібліотеках можливі згадки і публікації про Ленкавського, але й працювати у закритих архівах Мюнхена та США.

Степан Ленкавський — український політичний діяч, публіцист, один з ідеологів Організації українських націоналістів (ОУН), автор Декалогу українського націоналіста.

Фото: Інститут Наукових Студій Націоналізму


Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-