Київрада наполягає на поверненні меру права подання кандидатур і звільнення голів РДА – Кличко

Київрада наполягає на поверненні меру права подання кандидатур і звільнення голів РДА – Кличко

Укрінформ
Київська міська рада ухвалила звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів з наполяганням повернути міському голові право подавати кандидатури на призначення і звільнення голів районів столиці.

Про це міський голова Києва Віталій Кличко повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Київрада сьогодні ухвалила звернення до Президента, парламенту та уряду з вимогою дотримуватися Конституційних гарантій прав місцевого самоврядування. А саме — щоб виконавчий орган Київради очолював обраний міський голова, як це є за законом про столицю і рішенням Конституційного Суду 2001 року», - заявив Кличко.

За його словами, 90% повноважень міської адміністрації — це повноваження органів місцевого самоврядування, і вони не можуть бути делеговані іншим органами влади.

Водночас Кличко зауважив, що у зверненні також ідеться про повернення міському голові права подавати кандидатури на призначення та звільнення голів районів міста Києва.

«Нині ж ситуація така, що повноваження в одних, а відповідальність тільки на мері міста. В результаті цього ми вже бачимо ознаки розбалансування влади і внесення хаосу в управління столицею», - зауважив міський голова.

Читайте також: Бомбосховища Києва: проблеми, які поширюються на всю Україну

Як повідомляв Укрінформ, під час ракетної атаки в ніч на 1 червня троє людей загинули біля зачиненого укриття в Деснянському районі Києва.

У вечірньому відеозверненні того ж дня Президент Володимир Зеленський заявив, що правоохоронці мають притягати місцеву владу до відповідальності у випадках, коли не забезпечується цілодобова доступність укриттів.

Також на пресконференції у Кишиневі у відповідь на питання про відповідальних за зачинені укриття Зеленський натякнув, що серед відповідальних за це може бути мер Києва Віталій Кличко.

Голови державних районних адміністрацій Києва закликали мера Кличка відмовитися від однієї з посад — або мерської, або голови Київської міської державної адміністрації.

Відео  із закликом опублікував голова Деснянської РДА Дмитро Ратніков.

На думку голів столичних РДА, після трагедії 1 червня, коли біля зачиненого укриття загинуло троє людей, Кличко намагається перекласти відповідальність на владу районів, хоча сам, як вважають чиновники, сконцентрував владу у своїх руках.

«Пропонуємо меру відмовитися від одночасного поєднання кількох посад — міського голови та голови КМДА. Відновити відібрані повноваження районів. Ми, дружня команда голів районів, 24/7 працюємо на благо рідного міста. Тому, у разі потреби, готові взяти на себе як владні повноваження, так і відповідальність за життєдіяльність столиці», — заявили автори звернення.

Кабінет Міністрів 25 січня 2022 року вніс зміни до порядку призначення та звільнення голів районних державних адміністрацій Києва та Севастополя, скасувавши, зокрема необхідність врахування пропозицій голів міських державних адміністрацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-