У Києві відкрили виставку «Війна голосами дітей»

У Києві відкрили виставку «Війна голосами дітей»

Фото
Укрінформ
До Дня захисту дітей на Південному вокзалі презентували постерну виставку, яка містить вислови дітей про війну, проілюстровані українськими та іноземними митцями.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Представлені сьогодні цитати ми відібрали у межах книжки "Війна голосами дітей". І ці постери - частина книжки. Вони про те, що діти мають власну рефлексію, емоцію на те, що відбувається. І їх важливо чути", - розповідає голова правління БФ "Голоси дітей" Олена Розвадовська.

У Києві відкрили виставку "Війна голосами дітей" / Фото: Світлана Ткачук, Укрінформ

У просторі Південного вокзалу розміщено близько 20 постерів, де юні українці діляться власними враженнями про війну. За словами Розвадовської, завдяки опен-колам у соцмережах вдалося зібрати понад 80 таких висловлювань. До кожної цитати українські та іноземні митці розробили ілюстрації або надали фотографії. Зокрема, до створення постерів долучилися митці Данило Мовчан, Нікіта Тітов, Ірина Вале, Хейлі Поттер, Маріам Найєм, Джамала зі своїм сином, також світлини надав Святослав Вакарчук.

"У цій виставці ми прагнули обрати цитати, які висловлювали б надію. Щоб усе-таки устами дітей звучала віра, яка давала нам ресурс", - зауважила Розвадовська.

Як підкреслив заступник директора філії Вокзальна компанія АТ "Укрзалізниця" Сергій Олійник, виставка стане в пригоді, аби зрозуміти дітей та надати їм якіснішу психологічну допомогу.

Водночас заступниця директора Департаменту моніторингу додержання прав дитини та сім'ї, молоді та спорту Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Алла Тарасюк переконана, що це не останній День захисту дітей, коли лунатиме тема війни.

"На жаль, ця тема буде актуальною ще довго після завершення війни. Сьогоднішній ранок показав ті реалії, у яких живемо ми та наші діти: одна дитина загинула, ще одна - поранена. Ця війна зачепила абсолютно всіх дітей. Тому, як би нам не хотілося, щоб усе закінчилося із завершенням війни, на моє переконання, проблеми існуватимуть і після. І ми працюватимемо над їхнім усуненням", - сказала вона.

Читайте також: У Києві презентували дитячу збірку «Ірпінь – мій дім»

Виставка дитячих цитат відбувається в межах кампанії "Чуєш?" від благодійного фонду "Голоси дітей". Кампанія закликає слухати дітей, коли вони говорять про війну, надавати їм простір для висловлення, аби вони легше могли пережити досвід війни. Постери експонували у Відні, Брюсселі та Парижі.

Як повідомляв Укрінформ, 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей. У цей день у результаті ворожого ракетного обстрілу в Києві одна дитина загинула, ще одну поранено. Усі заходи в районах столиці, які були заплановані до Дня захисту дітей 1 червня, скасовані.

За даними Офісу Генерального прокурора, з початку російської агресії в лютому 2022-го по 1 червня 2023-го в Україні 484 дитини загинуло, 992 було поранено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-