У Києві презентували виставку «Соледар. Сіль. Війна»

У Києві презентували виставку «Соледар. Сіль. Війна»

Фото
Укрінформ
У Галереї протестного мистецтва Музею Майдану відкрили виставку фотохудожника Олександра Пархоменка та військовослужбовиці Ірини Рибакової, яка висвітлює Соледар за мирних часів та періоду війни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Фото Олександра - це надзвичайно цікаві розповіді про мирне життя. Та й уся виставка - це розповідь про мирне життя, яке було, і якого вже не повернеш. І, переглядаючи світлини Олександра та Ірини, постійно замислюєшся над тим, щоб люди, які виборюють майбутнє мирне життя, повернулися до своїх родин. Фото Ірини - це портрети захисників, які не були військовими до війни... Хочеться, щоб ми у майбутньому побачили продовження цієї виставки - світлини, де будуть сфотографовані захисники, які повернулися до своїх родин», - зазначив заступник генерального директора Донецького обласного краєзнавчого музею та куратор виставки Олександр Мовчан.

Читайте також: У Японії відкрилася виставка, присвячена Україні

У Києві презентували виставку «Соледар. Сіль. Війна» / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

В галереї - 58 світлин із життя Соледару, розділені хронологічно виставковим простором. У першій залі розміщені фото Пархоменка, зроблені у 1990-х роках, що показують виробничі потужності підприємства «Артемсіль», підземелля соляних шахт і процес видобутку «білого золота». У другій залі - кадри оборони міста від повномасштабного вторгнення рф, польового побуту та портрети захисників із 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр», зроблені пресофіцеркою бригади Рибаковою.

Між залами знаходиться інсталяція зі зразків останньої партії артемівської солі, яку увінчує соляний монокристал. Довкола - розташовано низку світлин Пархоменка, присвячених солі як арт-об'єкту.

Читайте також: Оборона Соледара і Бахмута - це як фільм жахів

«Сьогодні наші митці документують події, які відбуваються з Україною. Вони роблять це, перекладаючи наш біль універсальною мовою мистецтва. Я вважаю, що всі ці проєкти мають вирушати в інші країни, бо це найкращий спосіб розказати про те, як ми чинимо наш спротив окупації та тоталітарному режиму. На жаль, цей досвід залишатиметься актуальним багато десятиліть поспіль», - зауважила заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва.

До заходу долучилися представники «Артемсолі» та Донецької обласної державної адміністрації, а також мешканці Соледара - дехто навіть впізнав свої зруйновані квартири на світлинах.

«Опускати руки та пускати сум в душу у мене немає права, як і у тих тисяч людей з Донецької області, які сьогодні виборюють право бути незалежними», - наголосила начальник управління культури і туризму ДОДА Вікторія Точена.

Читайте також: В Ірпені створюють мурал, присвячений «Артемсолі», Бахмуту й Соледару

За словами директора Музею Майдану Ігоря Пошивайла, виставку готували протягом місяця. Уперше її представили у Покровську, згодом, за ідеєю Донецього обласного краєзнавчого музею, її перенесли до столиці. Водночас Точена додала, що ці світлини виставлені і в Молдові, де також перебуває Маріупольський театр із виставами «Крик нації» та «Вертеп Донеччини».

Як повідомлялося, уперше російські війська обстріляли Соледар 17 травня 2022 року, внаслідок чого підприємство «Артемсіль», яке забезпечувало 94% загальноукранського споживання солі, припинило свою роботу.

Бої за Соледар Донецької області тривали з 3 серпня. Станом на 16 січня 2023 року ЗСУ залишили околиці міста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-