Демонтаж МАФів: бізнес просить столичну владу про компроміс на час війни

Демонтаж МАФів: бізнес просить столичну владу про компроміс на час війни

Звернення
Укрінформ
Громадські організації підприємців закликають владу столиці до компромісу в питанні демонтажу й перенесення тимчасових споруд, що використовуються бізнесом, і просять до завершення війни утриматися від таких дій.

Відповідну резолюцію під час пресконференції в Укрінформі на тему: “Співпраця малого бізнесу і столичної влади в умовах воєнного стану” оприлюднив голова Громадської ради при КМДА Геннадій Кривошея.

За його словами, документ-звернення створено за підсумками засідання за “круглим столом”, яке відбулося напередодні за участі підприємців і представників Київської міськдержадміністрації та військової адміністрації столиці. “Це не лише моя позиція чи позиція Громадської ради, це позиція всієї громадськості, яка захищає малий бізнес у Києві”, - запевнив Кривошея.

Низка ухвалених останнім часом рішень про демонтаж і примусове переміщення малих архітектурних форм лише до визначених владою локацій, за його оцінками, означає фактичне знищення багатьох маленьких бізнесів, позбавлення засобів до існування родин багатьох підприємців, для яких такі МАФи є єдиним джерелом доходів. Якщо таку практику буде продовжено, то загалом може йтися про потенційну втрату столицею щонайменше 20 тисяч робочих місць — не тільки для самозайнятих громадян, а й для найманих працівників, зокрема внутрішньо переміщених осіб.

Кривошея нагадав, що саме робота малих підприємців допомагала киянам виживати у березні-квітні минулого року, коли не працювали великі торговельні заклади. Підприємці не лише забезпечували продаж товарів першої необхідності, а й випікали та безплатно роздавали людям хліб, пригощали чаєм та кавою, надавали продуктові набори.

Окремо голова Громадської ради при КМДА наголосив, що йдеться винятково про тимчасові споруди, розміщені на законних підставах, відповідно до дозвільних документів, виданих київською міською владою. “Ми не захищаємо тих, хто працює без документів, хто порушує закони і встановлює споруди на зелених зонах, хто заважає входу і виходу людей з метро та укриттів. Ми захищаємо лише добросовісних підприємців, які працюють відповідно до закону”, - запевнив Кривошея.

При цьому він нагадав про чинну постанову КМУ №314 від 18 березня 2022 року “Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану”, згідно з якою терміни дії чинних строкових ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично подовжуються на воєнний період. Тому столичні підприємці вимагають від влади утриматися від будь-яких дій стосовно законно встановлених об’єктів.

Читайте також: Гроші на бізнес: як українці господарюють на державні гранти

Поміж основних пунктів резолюції підприємницької спільноти — прохання про термінове скликання засідання Ради оборони столиці із запрошенням представників громадськості, які б могли донести до влади свою позицію. “На засіданні мають затвердити нові Правила розташування та демонтажу тимчасових споруд, розміщення яких несе потенційну загрозу виникнення надзвичайних ситуацій, суперечить державним будівельним нормам і може призвести до загрози життю та здоров’ю людей. Відповідні перенесення треба проводити винятково після опрацювання уповноваженими державними органами з урахуванням наявних дозвільних документів. Разом із тим просимо надати власникам розміщених на законних підставах тимчасових споруд можливість у разі необхідності в 30-денний термін самостійно знайти місце для перенесення, із погодженням з балансоутримувачем та вивченням громадської думки”, - процитував Кривошея текст резолюції. Також підприємці просять столичну владу надати час для самостійного пошуку нових місць розміщення МАФів, рішення про перенесення яких вже ухвалені міською Комісією з питань розміщення тимчасових споруд.

Як повідомлялося, за словами заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, столична влада готова до конструктивної співпраці з представниками малого бізнесу для актуалізації правил розміщення тимчасових споруд, із дотриманням вимог безпеки, продиктованих воєнним станом, а також з урахуванням запитів жителів на облаштовані громадські простори. Він також нагадав, що в липні минулого року Рада оборони міста Києва ухвалила рішення про демонтаж МАФів, які розташовані біля входів та виходів зі станцій метро та вздовж прилеглих шляхів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-