У Києві викрили ділків, які продавали спецслужбам рф персональні дані українців

У Києві викрили ділків, які продавали спецслужбам рф персональні дані українців

Фото
Укрінформ
У Києві кіберфахівці Служби безпеки України викрили схему продажу персональних даних українських громадян, серед «покупців» виявилися представники російських спецслужб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Зловмисники створили спеціалізовану інтернет-платформу й телеграм-бот, куди зливали паспортні дані, номери телефонів та автомобілів, які належать жителям різних регіонів України.

Для отримання доступу до електронних баз даних замовники купували «підписку» на відповідні інтернет-ресурси. Ділки пропонували придбати «абонемент» на місяць вартістю до 200 доларів.

Для пошуку клієнтів зловмисники використовували спеціально створені телеграм-канали. Оплату отримували на криптогаманці.

За оперативними даними, серед потенційних замовників вказаних «послуг» були представники російських спецслужб, які шукали конфіденційну інформацію про військовослужбовців Сил оборони.

У ході слідчо-оперативних дій правоохоронці затримали організатора злочинної схеми. Ним виявився підприємець із Черкас, який придбав спеціалізоване серверне обладнання для збору та обробки персональних даних.

До незаконної діяльності зловмисник залучив двох жителів столиці, які допомагали йому зі створенням й адмініструванням онлайн-сервісів. Під час обшуків за адресами проживання фігурантів правоохоронці виявили комп’ютерне обладнання й інші речові докази.

Організатору схеми оголошена підозра за ч. 1 ст. 361-2 Кримінального кодексу України — несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), захищеної відповідно до чинного законодавства.

Вирішується питання про обрання зловмиснику запобіжного заходу й повідомлення про підозру його спільникам.

Читайте також: Кіберполіція нагадала українцям правила безпечного інтернету

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, за минулий рік в Україні офіційно зафіксували понад 2 тисячі кібератак з боку рф на реєстри з персональними даними громадян та інформаційні системи Міністерства закордонних справ, Міноборони й енергетичного сектору.

Фото: Служба безпеки України, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-