У Києві відкрили виставку «Азовсталь: нові сенси»

У Києві відкрили виставку «Азовсталь: нові сенси»

Фото
Укрінформ
У Національному музеї історії України відкрилася виставка "Азовсталь: нові сенси", присвячена оборонцям Маріуполя.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Виставка складається з двох блоків. У першій експозиційній залі представлено 183 фотографії загиблих оборонців Азовсталі з їхніми короткими біографіями.

"24 лютого - один суцільний день - день болю від втрат, хвилювання від своїх рідних. А потім були страшні звістки, які ми отримуваи протягом лютого, березня, квітня, травня. На цих світлинах 183 життя, 183 долі, 183 нездійснених мрії", - сказала мати загиблого воїна Лілія Литвиненко.

У другій залі виставлені особисті речі 12 героїв, які боронили Маріуполь, спогади про них. За словами кураторів, експозиція показує "не героїв радянського зразка на п'єдесталах ", а звичайних людей, які займалися спортом, ходили в гори, були колекціонерами. Усі захисники, підкреслюють організатори, змінили "виробничий" сенс Азовсталі.

Відкриття виставки “Азовсталь: нові сенси” / Фото: Укрінформ

"Назва "Азовсталь", яка колись асоціювалася лише із заводом, зараз стала метафорою стійкості та незламності українських воїнів, людей - загалом держави", - наголосив директор музею Федір Андрощук.

У залі презентована історія підприємства, де за часів незалежності виготовили плити для нового саркофага для ЧАЕС та матеріали для Скляного мосту в Києві. Відвідувачі можуть доторкнутися до металевої тирси 1980-их років і побачити грамоти працівників заводу.

Читайте також: В Україні презентували документальну кінотрилогію про спецпризначенців-розвідників

"Ми хотіли пояснити, що радянські сенси відходять у минуле, тепер цей завод не асоціюється з промисловим гігантом", - зазначив завідувач відділу історії незалежної України Антон Богдалов.

Центральний мурал, де Азовсталь представлена з людським обличчям, виконав український художник Андрій Шостак за тиждень до відкриття експозиції.

Виставка відбулася у співпраці з громадською організацією родин загиблих захисників України "Серце назовні".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-