МКІП радить столичній мерії демонтувати пам’ятник Ватутіну

МКІП радить столичній мерії демонтувати пам’ятник Ватутіну

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) рекомендує Київській міській державній адміністрації (КМДА) демонтувати пам’ятник радянському генералу Миколі Ватутіну, а також визнати його пам’яткою монументального мистецтва.

Про це повідомляє пресслужба МКІП, передає Укрінформ. 

«25 січня у Міністерстві культури та інформаційної політики відбулося засідання експертної комісії щодо подальшої долі пам’ятників радянських і російських діячів у Києві. Щодо пам’ятника радянському генералу Миколі Ватутіну експертна комісія МКІП рекомендувала КМДА демонтувати та перенести його, а також визнати об’єкт таким, що відповідає критеріям і ознакам пам’ятки монументального мистецтва», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Історик пропонує перейменувати Маріїнський парк і відновити церкву на місці пам'ятника Ватутіну

Як зазначається, з огляду на рекомендацію комісії щодо демонтування об‘єкта, розглядається можливість рішення про невнесення пам‘ятника до Реєстру нерухомих пам'яток, про що МКІП інформуватиме КМДА. В такому випадку об‘єкт вилучатиметься з Переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини згідно з процедурою.

«Водночас, спираючись на визнання експертною комісією мистецької цінності скульптури, МКІП рекомендуватиме КМДА взяття її на облік як музейного предмета та переміщення до музейних фондів. Таким місцем зберігання може стати, до прикладу, музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році» (с. Лютіж Київської обл.), оскільки на Лютізькому плацдармі розташовувався командний пункт Ватутіна», - додають у МКІП.

Читайте також: У Дніпрі демонтували пам'ятник Ломоносову

Пам’ятник Ватутіну споруджений над його могилою у Маріїнському парку в Києві.

Як повідомлялося, раніше експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму вже рекомендувала вилучити з публічного простору Києва пам’ятники Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка та Миколі Ватутіну в Маріїнському парку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-