У столиці відкрилася виставка до Дня Гідності та Свободи

У столиці відкрилася виставка до Дня Гідності та Свободи

Фото
Укрінформ
У Києві відкрилася виставка картин до Дня Гідності та Свободи, які відображають події під час Євромайдану.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Виставку під назвою "Щоденник екстреміста" презентували у музеї Революції Гідності. Автор - Олексій Белюсенко, художник та учасник Євромайдану. Всі роботи виставки написані на основі його власних світлин, які він зробив на вулиці Михайла Грушевського та неподалік Будинку профспілок.

"Я добре пам'ятаю ці емоції, ці події, те, що мене вражало, подобалось, надихало. Навіть не як художника, а як людину. Там, звісно, було і небезпечно, і страшно, і холодно, і голодно - різне було. Але запам'яталося те, що біля тебе є хтось поруч, хто підставить своє плече. Ми навіть сумували, коли сиділи вдома - по Майдану, по духу, який там панував", - ділиться автор.

Читайте також: У Музеї Голодомору покажуть оригінальний альбом зі світлинами Харкова 1933 року

Кожна картина передає миті Революції, загальну атмосферу народного протесту створюють пожежі, дим, прапори та мітингувальники, а разом серія допомагає відчути динаміку подій, спогади та переживання художника.

Директор Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло зазначив, що головне у роботах - мить та атмосфера, а не хронологія подій.

У столиці відкрилася виставка до Дня Гідності та Свободи / Фото: Генадій Мінченко. Укрінформ

"У назвах вказано навіть хронометраж, коли був зроблений знімок. Він уловлював ці миті, стоп-кадри Революції Гідності. Олексій Белюсенко говорив про Майдан, не глорифікуючи його - це дуже важливо. Говорив, що на Майдані були різні люди, різні події та емоції. Але він зафіксував те, що об'єднує людей - миті героїзму, громадянської відповідальності за долю країни, солідарність між людьми", - сказав директор.

Як зазначив сам художник, дуже знаково, що ця виставка відбулася саме сьогодні, коли українські захисники боронять нашу державу від ворога.

"Те, що зараз відбувається - це продовження нашої боротьби за свободу. Це той шлях і той податок, який ми платимо за свою свободу. І те, що кров кращих, я вважаю, людей проливається - це наша плата за наше майбутнє", - сказав Белюсенко.

Читайте також: МКІП анонсувало мистецький проєкт «Світ Сковороди» до дня народження філософа

З усієї серії революційних картин Олексій Белюсенко залишив собі лише одну, присвячену протистоянням на вулиці Грушевського 22 січня 2014 року. Решта робіт – у збірках галерей Франції, США, у приватних колекціонерів, але найбільша частина, та, що буде представлена на виставці, – у колекції Музею Майдану.

Виставка працюватиме до 12 лютого, вхід вільний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-