У Києві викрили шахраїв, які привласнювали нерухомість померлих

У Києві викрили шахраїв, які привласнювали нерухомість померлих

Укрінформ
Правоохоронці повідомили про підозру п’ятьом зловмисникам, які привласнили нерухомість померлих людей на 5,8 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це Київська міська прокуратура повідомляє у Телеграмі.

«Київською міською прокуратурою та Шевченківською окружною прокуратурою міста Києва повідомлено про підозру п’ятьом членам організованої злочинної групи, у тому числі двом адвокатам та приватному нотаріусу, за фактами шахрайського заволодіння об'єктами нерухомості у особливо великих розмірах, підроблення документів та легалізації незаконно отриманих доходів», - ідеться в повідомленні.

Згідно з матеріалами слідства, учасники злочинної групи упродовж декількох років реалізовували протиправний механізм заволодіння об’єктами нерухомості у Києві та Київській області, власники яких померли та їхнє майно підлягало передачі у власність територіальної громади як відумерла спадщина.

Заволодіння майном відбувалось шляхом його оформлення у спадщину на підставних або неіснуючих осіб за підробленими документами. Після цього нерухомість виставляли на продаж добросовісним покупцям. Грошові кошти, отримані від продажу майна, учасники злочинної групи привласнювали та розподіляли між собою в залежності від ролі та участі кожного.

У такий спосіб учасники ОЗГ заволоділи правом власності на 5 квартир у Києві та області, а також на частину будинку у Бучі.

При цьому територіальній громаді міста Києва завдано збитків на суму 3,5 млн грн, фізичним особам - на суму 2,3 млн грн.

Як повідомило Головне управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області в Фейсбуці, протиправну схему зловмисники спланували у липні 2015 року. Група діяла 4 роки та мала чіткий розподіл функцій для кожного учасника.

Через особисті зв’язки зловмисники встановлювали об’єкти нерухомості, які належали одиноким померлим громадянам.

У межах провадження повідомили про підозру п’ятьом особам. На теперішній час вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Трьох із них оголосили у розшук.

Також до суду скеровано клопотання накладання арешту на майно підозрюваних з метою забезпечення його конфіскації.

Дії учасників ОЗГ кваліфіковано за ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою); ч. 3 ст. 209 (легалізація майна, одержаного злочинним шляхом, вчинене організованою групою або в особливо великому розмірі); ч. 3, 4 ст. 358 (підроблення документів); ч. 3 ст. 365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги); ч. 3 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією).

Досудове розслідування триває. Проводяться необхідні слідчі та розшукові дії з метою встановлення всіх обставин кримінальних правопорушень, а також осіб, які можуть бути до них причетними.

Читайте також: Українців попереджають про онлайн-шахрайство щодо «грошової компенсації»

Як повідомляв Укрінформ, у липні одеські правоохоронці викрили незаконні махінації з нерухомістю на близько 70 млн грн й оголосили підозру державному реєстратору, що діяв з групою співучасників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-