У музеї історії України у Другій світовій війні відкрилася виставка «Лендліз. Перезавантаження»

У музеї історії України у Другій світовій війні відкрилася виставка «Лендліз. Перезавантаження»

Фото
Укрінформ
Національний музей історії України у Другій світовій війні презентував новий виставковий проєкт “Лендліз. Перезавантаження”.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, експозиція присвячена історії мілітарної та економічної співпраці країн антигітлерівської коаліції в роки Другої світової війни та держав вільного світу під час російсько-української війни, що нині триває.

"Як ви знаєте, США вдруге відкривають лендліз. Вперше це було для антигітлерівської коаліції, цього разу відкрили для антипутінської коаліції. Тут ви побачите деякі експонати, які ніколи ніхто не бачив, які розповідають про перший етап лендлізу під час Другої світової війни і про події захисту незалежності України тут і зараз", - сказав міністр культури та інформації політики Олександр Ткаченко.

Глава МКІП додав, що Україна дуже вдячна Америці за допомогу, але нині очевидно, що зброї наразі не вистачає. "Тому це ще й нагадування того, що війна досі триває, програма лендлізу потрібна. Як перемогли гітлера, так переможемо й зараз", - зазначив він.

У музеї історії України у Другій світовій війні відкрилася виставка «Лендліз. Перезавантаження» / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

На виставці представлені експонати, надані американськими та українськими інституціями. Один із найновіших – протитанковий ракетний комплекс «Джавелін», який 27 червня знищив ворожий танк. Є й фрагмент понівеченого прапору.

"Я відчув злість, коли побачив таку наругу над прапором", - розповів американський доброволець із позивним «Рейнмен», який знайшов цей прапор та передав у музей.

Він зазначив, що дуже вражений гостинністю та відкритістю українців і не виключає того, що у майбутньому хотів би жити в Україні.

Куратор виставки Андрій Солонець додав, що виставка працюватиме тут близько півтора місяця.

Сьогодні до 18-ї години усі охочі зможуть потрапити на виставку безкоштовно, відзавтра вхід коштуватиме 30 грн для дорослих та 20 для студентів та школярів.

Виставка демонструє неперервність традицій взаємодопомоги демократичних країн у боротьбі з агресивними диктатурами та спростовує продукований в СРСР та сучасній росії міф про незначний вплив програми лендлізу на здобуття перемоги над нацизмом і мілітаризмом.

Її розміщено в новому експозиційному просторі – відкритій після ремонту Нижній Московській брамі ХVІІІ ст. Печерської фортеці. Художник – Антон Логов.

Читайте також: У Боярці, рідному місті загиблого журналіста Левіна, відкрили виставку про злочини рф проти медіа в Україні

Як повідомлялося, в роки Другої світової війни президент США Франклін Рузвельт ініціював упровадження програми лендлізу. Вона стала одним із вирішальних чинників перемоги коаліції союзників у середині минулого століття.

9 травня 2022 року президент США Джозеф Байден підписав закон про лендліз для оборони демократії України. Цей юридичний акт став потужним сигналом світовому співтовариству про те, що уряд США вірить в Україну, у її Збройні сили, а вторгнення росії вважає головною загрозою світовому порядку, який склався після Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-