СБУ затримала російських агентів, які збирали дані про оборону Києва

СБУ затримала російських агентів, які збирали дані про оборону Києва

Укрінформ
Служба безпеки України виявила і затримала шпигунів головного розвідувального управління збройних сил російської федерації, які збирали дані про оборону Києва та інформацію про українських військових.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Служба безпеки України.

СБУ провела багатоетапну спецоперацію, в ході якої у Києві нейтралізована “розконсервована” агентурна група головного управління генштабу зс рф, ідеться в повідомленні.

Затримані четверо російських агентів, які розвідували позиції Збройних сил України, геолокації стратегічних об’єктів, а також закликали українців підтримати російську армію.

Читайте також: У Києві затримали росіянина, якого розшукував Інтерпол за злочини у Литві

Ворожа група була сформована кадровим співробітником гру, полковником Владиславом Донцем для проведення підривної діяльності проти України.

Встановлено, що він перебував у складі загарбницького угруповання рф на території Київської та Чернігівської областей і координував діяльність російських агентів.

При цьому безпосереднє керівництво групою здійснював представник терористичної організації "міністерство державної безпеки лнр" Валентин Тілілім. Для комунікації вороги використовували заздалегідь відпрацьовані канали закритого зв’язку.

Читайте також: російські військові платять по $20 тисяч за «демобілізацію» – перехоплення СБУ

За даними слідства, агентурну групу “активували” на початку повномасштабної агресії росії. Серед її учасників був чіткий розподіл сфер відповідальності за виконання завдань.

Так, двоє жителів Києва розвідували позиції ЗСУ і розташування об’єктів критичної інфраструктури. Також вони збирали персональні дані нинішніх і колишніх українських військових і правоохоронців.

Ще один житель столиці, який виявився колишнім співробітником правоохоронних органів Донецької області, відповідав за інформаційно-підривну діяльність. Зловмисник поширював прокремлівську пропаганду, у тому числі гасла щодо підтримки російської армії.

Колишній правоохоронець із Донеччини для поширення ворожого контенту адміністрував спеціалізовані інтернет-платформи.

Читайте також: Збирав дані для ракетних ударів по Чернігівщині: СБУ затримала російського шпигуна

На цьому напрямі він діяв спільно з іншим учасником групи – засновником ІТ-компанії з Гостомеля, який займався підготовкою і поширенням матеріалів, у яких виправдовував злочини загарбників.

Під час обшуків за місцями перебування зловмисників виявлені проросійська символіка, засоби зв’язку та електронні носії інформації з доказами злочинних дій.

Вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозри за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України, та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності організаторів російської агентурної мережі.

Як повідомляв Укрінформ, 30 червня Служба безпеки України заявила про затримання російського агента, який збирав дані для ракетних ударів і диверсій у Чернігівській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-