У Києві викрили шахраїв, які вкрали ₴100 мільйонів у постраждалих від війни українців

У Києві викрили шахраїв, які вкрали ₴100 мільйонів у постраждалих від війни українців

Укрінформ
У Києві правоохоронці викрили групу шахраїв, які привласнили 100 мільйонів гривень із банківських рахунків громадян України під виглядом оформлення соціальних виплат з Європейського Союзу.

Як передає Укрінформ, про це Київська міська прокуратура повідомляє у Телеграмі.

Печерська окружна прокуратура Києва спільно з Департаментом кіберполіції Національної поліції України та слідчим відділом Печерського управління поліції викрили зловмисників, які організували несанкціоноване втручання у роботу електронних банківських систем, в результаті чого шахрайським шляхом привласнювали кошти громадян України, які намагались отримати фінансову допомогу від країн Європейського союзу (ч. 3 ст. 190, ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України).

Фото: Київська міська прокуратура

Згідно з матеріалами слідства, учасники злочинної групи у період дії воєнного стану створили ряд фейкових (фішингових) веб-ресурсів, які за своїм зовнішнім оформленням імітували офіційні урядові сайти України та ЄС. Через вказані інтернет-сайти громадянам України, які постраждали через війну, пропонувалося отримати грошову допомогу від країн Європейського Союзу.

Відвідувачі сайтів під час авторизації, необхідної для отримання виплат, заповнювали поле із реквізитами своїх банківських карток для нібито оплати комісії за транзакцію при нарахуванні грошової допомоги. Після цього зловмисники списували з їхніх банківських карток кошти і розподіляли між собою.

Правоохоронці встановили близько 5 тисяч громадян України, яким завдано збитків загалом на близько 100 млн грн.

За місцями проживання дев’ятьох осіб, причетних до шахрайської схеми, пройшли обшуки, у ході яких вилучено комп’ютерну техніку, банківські картки, мобільні телефони і грошові кошти.

Робота фішингових веб-ресурсів заблокована, продовжується викриття всіх учасників злочинної схеми, а також вживаються заходи для арешту коштів на банківських рахунках фігурантів.

Як повідомляв Укрінформ, у поліції Київської області розповіли про низку поширених схем шахрайства в умовах повномасштабної війни, серед яких псевдоевакуація людей, неіснуюче житло, фейкові програми підтримки, вигадане волонтерство, продаж контрафактної амуніції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-