У столичних лікарнях відновили планові операції

У столичних лікарнях відновили планові операції

Укрінформ
У Києві поновлюється виконання планових операцій у випадках, коли вони дозволяють уникнути тяжких наслідків для здоров’я пацієнта.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

“Наказом МОЗ України №507 від 20 березня внесено зміни до попереднього наказу, яким тимчасово припинялися планові госпіталізації на період воєнних дій”, - ідеться у повідомленні.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Києва Валентини Гінзбург, “у ситуаціях, коли неекстрені операції дозволяють уникнути тяжких наслідків для здоров’я пацієнта, планові госпіталізації в столиці проводитимуться безвідмовно”.

Зокрема заклади охорони здоров’я можуть виконувати планові госпіталізації для оперативних втручань у випадках, якщо не є зайнятими понад 50% ліжкового фонду хірургічного профілю.

Як сказала Гінзбург, в умовах воєнного стану, вочевидь, є необхідність мати резерв ліжок для надання допомоги пораненим і тим, хто без лікарського втручання просто не має шансів вижити. Але є категорія пацієнтів, для яких оперативне втручання просто зараз, можливо, не є життєво необхідним показом, проте зволікання може призвести до критичного погіршення стану здоров’я.

“Наприклад, це офтальмологічні операції, зокрема із заміни кришталиків, операції на серці, заміна суглобів. Людям “болить” сьогодні і кожного дня вони страждають все більше. Вчасно виконане планове оперативне втручання підвищує шанси на збереження здоров’я та подальше повноцінне життя. Тож має бути виконане, якщо наявність вільних ліжок та вільних “рук” лікарів це дозволяє”, - переконана Гінзбург.

Вона пояснила, що людина, яка потребує госпіталізації з подібних причин, може звернутися до свого сімейного лікаря або профільного спеціаліста районного Консультативно-діагностичного центру (адреси та телефони для довідок можна знайти за посиланням).

Фахівець, з огляду на стан пацієнта, зробить висновок щодо необхідності перебування у стаціонарі та надасть відповідне направлення.

Також Гінзбург нагадала, що витратні матеріали для низки оперативних втручань закуповуються коштом міського бюджету, тож є для киян безкоштовними.

“Сьогодні я провела онлайн-наради з директорами Центрів первинної медико-санітарної допомоги, консультативно-діагностичних центрів та лікарень. До відома всіх керівників доведено інформацію щодо безвідмовності у планових госпіталізаціях за невідкладними показами. Тож звертайтеся до лікарів та визначайтеся щодо доцільності проведення операцій або можливості їх відтермінування», - закликала директор департаменту.

Як повідомляв Укрінформ, директор департаменту охорони здоров’я та реабілітації Винницької обласної військової адміністрації Ольга Задорожна поінформувала, що у області з 21 березня медичні заклади відновили планові госпіталізації та операції. Заклади охорони здоров’я терапевтичного профілю при плановій госпіталізації мають бути завантажені в середньому на 60%, а хірургічного профілю - на 40%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-