У Києві хочуть заборонити кондиціонери та «царі-балкони» на історичних будівлях

У Києві хочуть заборонити кондиціонери та «царі-балкони» на історичних будівлях

Укрінформ
У Києві планують заборонити прибудову, зміну форми вікон і балконів, а також установку кондиціонерів на фасадах об’єктів культурної спадщини.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Київська міська держадміністрація.

“Це допоможе відновити естетичний вигляд історичних будинків, розміщених у центральному історичному ареалі міста Києва, які були понівечені балконами та кондиціонерами”, – зауважив заступник голови КМДА Володимир Прокопів.

Зокрема під заборону потраплять розміщення систем кондиціонування повітря, якщо вони псують архітектурний вигляд історичної будівлі. Також не допускатиметься утеплення та скління наявних балконів і лоджій, їхня добудова, розширення тощо. Окрім того, неможливим буде розширення наявних віконних і балконних прорізів, зміна форм і кольорів віконних рам і балконних дверей.

Читайте також: Киянам повернули землю в парку "Нивки", яку віддали забудовнику

“Власникам таких надбудов даватиметься рік на демонтаж. Опісля виконавчий орган буде виписувати штраф, Київблагоустрій повертатиме будівлі історичний вигляд”, – поінформував заступник голови КМДА.

За його словами, над відповідним документом майже два роки працювали фахівці, урбаністи та громадські активісти.

“Це стане першим кроком у приведенні історичного центру та історичних будівель до ладу”, – сказав Прокопів.

Документ уже підтримали профільні комісії Київради, також його мають розглянути на пленарному засіданні міської ради.

Читайте також: У Києві створять 39 зелених просторівсписок адрес

Як повідомляв Укрінформ, у лютому в Києві суд повторно наклав арешт на будівлю ХІХ століття, відому як садиба Барбана. Арешт передбачає заборону вчиняти будь-які дії з цим майном, у тому числі проводити будівельні та земляні роботи на земельній ділянці, на якій воно розташоване.

20 серпня 2021 року у Києві була знесена садиба Барбана на вулиці Обсерваторній, 6 з метою будівництва 12-поверхового житлового комплексу. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом самоправства. Згодом РНБО доручила відновити садибу Барбана і провести аудит усіх культурних пам'яток в Україні. На одному із засідань Київради було прийняте рішення про підготовку документації для надання садибі Барбана охоронного статусу, що дасть змогу реставрувати будівлю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-