У Київраді назвали «цивілізаційним вибором» відновлення райрад

У Київраді назвали «цивілізаційним вибором» відновлення райрад

Укрінформ
Київська міська рада зробила крок для відновлення районних рад у столиці. 

Про це заявив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко під час сесії Київради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні Київська міська рада зробила цивілізаційний вибір у бік відновлення районних рад і функціонування їх виконавчих органів. Разом з тим, ми маємо розуміти, що якщо ми в листопаді 2022 року хочемо мати сформовані районні в місті Києві ради та їх виконавчі органи, які реалізують самоврядні повноваження, ми мали зробити дві речі - це створити підготовчу групу, яка напрацює їх повноваження, і друге - вирішити, яким чином на перехідному етапі між сьогодні і формуванням складу районних рад, буде здійснюватися реалізація самоврядних повноважень", - сказав Бондаренко.

Читайте також: Кличко пропонує повернути райради та провести вибори 30 жовтня

Водночас, він зазначив, що мова про ліквідацію районних в місті Києві державних адміністрацій не йде.

"Жодної ліквідації районних в місті Києві державних адміністрацій не відбувається. Не відбувається навіть позбавлення їх повноважень, оскільки повноваження їх - це повноваження місцевих органів державної влади, до яких Київська рада не має стосунку. Київська міська рада сьогодні вирішила, що наші з вами самоврядні повноваження, які ми протягом семи років делегували районним державним адміністраціям, будуть виконувати наші з вами структурні підрозділи, де ми будемо обирати керівників, які підзвітні та підконтрольні саме Київській міській раді", - поінформував секретар Київської міської ради.

Читайте також: Закон про столицю: «слуги» обговорять із Зеленським кандидатів на пост голови КМДА

За його словами, районні в місті Києві державні адміністрації продовжують функціонувати, виконувати свої державні повноваження, які в них є. "І на жаль, усупереч 47 статті Закону про місцеві державні адміністрації (вони) продовжать фінансуватися з місцевого бюджету доти, поки Кабмін не прийме відповідне рішення", - додав Бондаренко.

Зокрема, на сесії Київради у четвер депутати прийняли рішення, які вдосконалять систему управління районами столиці та дозволять зберегти самоврядування в місті.

Так, депутати розглянули кілька проєктів рішень, які вдосконалять систему управління районами.

Читайте також: У Мінрегіоні вказали на київський «парадокс», який не дублюється в жодних тергромадах

Перший проєкт рішення — про створення робочої групи, яка до кінця березня напрацює повноваження майбутніх районних рад. Вибори депутатів цих рад мають відбутися у жовтні 2022 року. Підготовча група буде напрацьовувати пропозиції до проєкту рішень про утворення районних у місті Києві рад, визначення їх чисельності та чисельності їх апарату, а також буде визначати обсяг повноважень цих рад.

Також Київрада проголосувала за проєкти рішень, згідно з якими районні державні адміністрації позбавляються повноважень і бюджетного фінансування. А замість них в КМДА будуть створені 10 нових департаментів, яким передадуть повноваження.

Крім того, Київрада проголосувала за створення райрад. Їх повноваження визначатимуть до березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-