У Києві викрили хакерів, які атакували понад 50 іноземних компаній

У Києві викрили хакерів, які атакували понад 50 іноземних компаній

Фото
Укрінформ
Працівники кіберполіції викрили хакерське угруповання на атаках іноземних компаній вірусом-шифрувальником - від протиправних дій постраждали понад 50 компаній у країнах Європи та Америки, а збитки сягають більше мільйона доларів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

“Організатор групи - 36-річний киянин - спільно з дружиною та трьома знайомими здійснював кібератаки на іноземні компанії. Використовуючи шкідливе програмне забезпечення типу Ransomware, фігуранти криптували дані потерпілих. Вірус-вимагач потрапляв на техніку шляхом спам-розсилок на електронні скриньки”, - йдеться у повідомленні.

За даними відомства, викуп за відновлення доступу до даних отримували троє виконавців на власні криптогаманці.

За попередніми даними, від атак постраждали більше 50 компаній, а загальна сума збитків сягає більше ніж мільйона доларів.

Окрім цього, як уточнюється, на замовлення іноземних хакерів фігуранти надавали послуги із підміни IP-адрес користувачів, і, як наслідок - останні мали змогу приховано здійснювати протиправну діяльність.

Також правоохоронці встановили, що один з фігурантів розшукувався правоохоронними органами інших держав.

“Так, правопорушник за допомогою вірусу отримував дані банківських карток клієнтів британських банків. За кошт потерпілих зловмисник купував різні товари в інтернет-магазинах та згодом перепродавав їх”, - зазначається у повідомленні.

Поліцейські спільно з правоохоронцями Великої Британії та США провели 9 обшуків у оселях фігурантів та у їхніх авто, за результатами яких було вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, флеш-накопичувачи та три авто.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), ч. 2 ст. 361-1 (створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут), ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Хакери викрали з рахунків громадян ЄС сотні тисяч євро - Офіс генпрокурора

Слідчі дії тривають. Процесуальне керівництво здійснює Офіс генпрокурора.

Діяльність хакерської групи викрили співробітники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Національної поліції, працівниками СБУ та у співпраці з колегами-правоохоронцями з Великобританії та США.

Як повідомляв Укрінформ, кіберполіція упродовж 2021 року провела 9 міжнародних операцій із викриття хакерських угруповань.

Фото: cyberpolice.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-