Будинок контори єврейського кладовища передали для створення Музею жертв Бабиного Яру

Будинок контори єврейського кладовища передали для створення Музею жертв Бабиного Яру

Укрінформ
Будівлю колишньої контори Лук’янівського єврейського кладовища в Києві Міністерство культури та інформаційної політики  погодило передати в оренду Меморіальному центру Голокосту «Бабин Яр» для створення Музею жертв Бабиного Яру.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Меморіального центру.

«Це важливий крок для подальшого розвитку Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». Лише за останній рік завдяки спільним зусиллям нам удалося почати перетворювати територію Бабиного Яру з місця забуття на місце пам’яті. Об’єднання приватної ініціативи та державних можливостей, я впевнена, дадуть найкращий результат», – зазначила виконувачка обов’язків генерального директора Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Роза Тапанова.

У пресслужбі зазначили, що державно-приватне партнерство – ефективний інструмент для залучення інвестицій у знакові для країни проєкти. Успішні приклади такого співробітництва можна побачити на острові Хортиця, у музеї народної архітектури та побуту «Пирогів». А також нагадали, що на території заповідника за участі Меморіального центру вже з’явилися важливі проєкти, як «Дзеркальне поле» та «Кристалічна стіна плачу», було споруджено символічну синагогу «Місце для роздумів», реалізований проєкт «Імена».

«Важливо не просто зберегти будівлю контори як унікальний історичний об’єкт, а й зробити її ключовою для розуміння всієї трагедії цього місця. Ми проінвестуємо тільки в архітектурне рішення протягом наступних трьох років близько 5 мільйонів євро. Надзвичайно важливо, що завдяки підтримці глави держави наша країна може нарешті гідно вшанувати пам’ять жертв, а також розповісти, як у часи Радянського Союзу пам’ять про цю трагедію намагалися знищити», - коментує генеральний директор Меморіального центру Макс Яковер.

Повідомляється, що до реставрації будівлі контори приєднається міжнародне архітектурне бюро OFFPOLINN, що базується в Нью-Йорку та Мадриді.

«Бабин Яр – надзвичайно важливе місце для історії, культури та майбутнього людства. Архітектура музею допоможе визнати цю трагедію, обговорити й обміркувати її», – зазначив засновник OFFPOLINN Андрес Хаке.

Як повідомляв Укрінформ, на заходах до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру 6 жовтня 2021 року Президент Володимир Зеленський заявив, що кожного місяця на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» з'являються нові об'єкти, і за кілька років вони стануть єдиним масштабним комплексом пам'яті. Основу Меморіального комплексу в Бабиному Яру планують створити протягом п'яти років.

Фото прокуратури міста Києва

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-