Венеційська комісія надіслала 20 сторінок зауважень до законопроєкту про столицю – Кличко

Венеційська комісія надіслала 20 сторінок зауважень до законопроєкту про столицю – Кличко

Укрінформ
Київський міський голова Віталій Кличко вважає, що для ухвалення якісного законопроєкту про столицю чинна влада повинна прислухатися до міжнародних партнерів та доопрацювати його.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Кличко зазначив під час виступу на Київському безпековому форумі.

"Я звертався до вищого керівництва, звертаюся до всіх. На двадцять сторінок прийшло зауваження від Венеційської комісії, багато зауважень від наших міжнародних, європейських партнерів. Якщо ми хочемо якісний законопроєкт, який відповідає ключовим європейським принципам, якщо ми хочемо побудувати європейську країну і столицю, ми повинні прислухатися і ретельно доопрацювати цей законопроєкт, з яким місто Київ і Україна далі буде жити", - зазначив Кличко.

За його словами, на сьогодні існують великі ризики в тому, що "цей закопроєкт, який дуже швидко хочуть проштовхнути, - зруйнує систему управління містом".

"Я не хочу перебільшувати, але від Києва, від серця України залежить спокій, залежить розвиток кожного міста, містечка, селища, тому що Київ локомотив, і він показує приклад всім іншим містам і регіонам України", - додав міський голова.

На думку Кличка, на сьогодні існує спроба згорнути процеси децентралізації і обмежити повноваження місцевого самоврядування. "Завдяки активній позиції Асоціації міст України нам вдалося відхилити проєкт змін до Конституції України, запропонований владною командою в 2019 році. Потім він знову повернувся з тими ж самими недоліками, які були. Він передбачає право парламенту і Президента позбавляти місцеве самоврядування повноважень і передавати їх перфектам, призначених Президентом. Префекти отримують повноваження зупинення виконання рішень органів місцевого самоврядування, а Президент має можливість зупиняти діяльність місцевих рад і голів, обраних мешканцями громади. Тій ж самій логіці влади на сьогоднішній день відповідає законопроєкт про столицю, який намагаються швидко проштовхнути, без обговорення", - сказав Кличко.

Верховна Рада може ухвалити в другому читанні законопроєкт №2143-3 "Про місто Київ - столицю України" на останньому пленарному тижні 2021 року, який триватиме упродовж 14-17 грудня.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №2143-3 "Про місто Київ – столицю України" 3 жовтня 2019 року. Так, метою проєкту закону №2143-3, зокрема, є оптимізація системи органів місцевого самоврядування та виконавчої влади в Києві через уточнення повноважень цих органів.

15 липня 2020 року Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити документ у другому читанні.

Восени 2021 року перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко повідомив, що комітет планує повторно розглянути відповідний законопроєкт у другому читанні.

Незабаром після цього комітет рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні проєкт закону "Про місто Київ – столицю України" з урахуванням пропозицій і зауважень Головного юридичного управління Апарату ВР. Окрім цього, рекомендовано ухвалити в другому читанні суміжний законопроєкт №4298 "Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні". Так, народні депутати мали намір застосувати спеціальну процедуру до розгляду в другому читанні обох проєктів законів, однак на пленарному засіданні парламенту 18 листопада вони домовилися не робити цього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-