На столичному Подолі відкрилась виставка «На службі Феміді»

На столичному Подолі відкрилась виставка «На службі Феміді»

Фото
Укрінформ
У столичному сквері на Контактовій площі відкрили фотодокументальну виставку “На службі Феміді: видатні українські правники, адвокати, мислителі”.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, виставка складається із 10 стендів, на яких розміщена інформація про видатних українських правознавців першої половини ХХ століття.

За словами голови Українського інституту національної пам'яті Антона Дробовича, презентована виставка - “це черговий доказ того, що в історії України є багато імен, імен визначних, імен, які відкривають цілі пласти і культури, і науки, і освітянської ниви”.

“І мені дуже приємно, що Інститут національної пам’яті спільно з партнерами може розказати про цих людей, доторкнутися до їх долі. Дуже часто - долі трагічної, складної, але дуже часто долі, яка змінювала обличчя і взагалі ландшафт нашої країни”, - зауважив Дробович.

Він нагадав, що раніше на цьому ж майданчику була виставка про репресованих археологів та їхній внесок в українську культуру.

“Сьогодні ми говоримо про юристів, які багато зробили для осмислення того, що є держава, що є права людини, що є взагалі здорові відносини між державою і правом. Тому я сподіваюся, ця традиція буде продовжена і ми відкриватимемо нові й нові імена, щоб ми з вами, незалежно від віку, почували себе впевненіше в нашій Україні й відчували, що у цей світ, ми, наша громада, зробила хороший внесок і нам є чим пишатися”, - підсумував Дробович.

Водночас завідувач кафедри теорії та історії держави і права Національного педагогічного університету ім. Драгоманова Богдан Андрусишин назвав виставку унікальною, оскільки вона інформує про визначних українських правників, більшість із яких покинули терени рідної землі і про них мало хто знав і згадував.

“Тут представлені 19 осіб, частина - 10 осіб, народилися в Російській імперії, 9 - народилися в Австрійській імперії... Це визначні інтелектуали першої половини ХХ століття. Кожен із цих людей заслуговує на величезну увагу і вивчення”, - наголосив Андрусишин.

Він розповів про кількох особистостей, згаданих на стендах виставки, зокрема, про Сергія Шелухіна.

“Він, скажімо, на переговорах із Російською імперією окреслив етнічні кордони нашої держави, які потім були покладені в основи ... так званої УРСР, а потім і незалежної сучасної України. Етнічні кордони України! Друге - цей визначний юрист сказав такі прості слова, що треба користуватися своїм правом, тому що своє право - це своє думання. Якщо ми будемо думати не своїм правом, то ми будемо думати не по-своєму. Це не означає, що не треба вивчати право інших країн, скажімо, право сучасного Євросоюзу і так далі, але національне право - це база сучасного, свого мислення”, - зазначив науковець.

Заступник голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин Гвоздій подякував Інституту національної пам’яті “за те, що вони знайшли у своєму плані діяльності, такої важливої, маленьке віконце, аби сьогодні широкому загалу повідомити про роботу цих важливих людей, адже кожен із них робив свою кар’єру, а потім життя примусило їх займатися політичною діяльністю”.

Він зауважив, що виставка розповідає про людей, котрі працювали в секторі економіки, права, мали свої практики, але потім волею долі творили державу Україну.

“Саме тому сьогодні ми про них тут повинні згадати. Ми повинні популяризувати їх імена, тому що вони зробили свій внесок в те, щоб ми сьогодні з вами святкували оцей маленький 30-річний ювілей нашої незалежності сучасної” - сказав Гвоздій.

Виставка «На службі Феміді: видатні українські правники, адвокати, мислителі» у Києві / Фото: Олена Худякова, Укрінформ

Виставка “На службі Феміді: видатні українські правники, адвокати, мислителі” організована Українським інститутом національної пам'яті спільно з Національним педагогічним університетом ім. Драгоманова та Національною асоціацією адвокатів України.

За інформацією організаторів, матеріали виставки розкривають біографії видатних українських правників та адвокатів , зокрема - Олександра Кониського, Іллі Шрага, Миколи Василенка, Миколи Міхновського, Станіслава Дністрянського, Андрія Лівицького та багатьох інших, їхню участь в українському визвольному русі, відстоюванні прав українського народу в рамках Російської та Австро-Угорської імперій, участь в українському державотворенні.

Ознайомитися з виставкою може кожен охочий до кінця січня 2022 року на Контрактовій площі в Києві. Окрім того, представлені матеріали будуть доступні в електронному вигляді на вебресурсах організаторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-