У Києві затвердили план заходів до Дня Гідності та Свободи

У Києві затвердили план заходів до Дня Гідності та Свободи

Укрінформ
З нагоди Дня Гідності та Свободи, який відзначається щорічно 21 листопада, у столиці відбудуться меморіальні заходи, національно-патріотичні проєкти, тематичні виставки та мистецькі акції.

Відповідний план заходів затверджено в Київській міській державній адміністрації, передає Укрінформ.

Так, 21 листопада відбудуться меморіальні заходи на алеї Героїв Небесної Сотні: молебень, покладання квітів та хода «Не втрачаймо гідність. Захистимо свободу» за маршрутом: перехрестя вул. Хрещатик та алеї Героїв Небесної Сотні – Тимчасовий Меморіал Героїв Небесної Сотні.

21 листопада відбудеться презентація вуличної виставки «Мальована історія Майдану» – графічного роману-виставки про Революцію Гідності на Майдані Незалежності (довкола монумента Незалежності).

Того ж дня в Київському академічному театрі «Колесо» відбудеться вистава «Ми Майдан», а на Майдані Незалежності пройде імерсивний проєкт «Відчуття Майдану» (інсталяція з LED-екранів, на яких транслюватимуться архівні кадри, зняті під час подій Революції Гідності).

З 16 до 31 листопада у Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» триває фотовиставка «Майдан – фортеця духу».

З 21 до 30 листопада в читальній залі Державного архіву м. Києва триватиме виставка архівних документів «До Дня Гідності та Свободи».

Протягом листопада у бібліотеках Києва проходитиме цикл тематичних заходів: тематичні полиці, огляди літератури, тематичні зустрічі.

Також у навчальних закладах Києва відбуватимуться тематичні просвітницькі заходи:

  • онлайн-уроки, години пам’яті до Дня Гідності та Свободи;
  • національно-патріотичні акції, хвилини мовчання «Пам’ятаємо подвиг Героїв Небесної Сотні» (захід в онлайн-форматі);
  • інформаційно-тематичні виставки (в онлайн-форматі);
  • екскурсії місцями пам’яті (Майдан Незалежності, алея Героїв Небесної Сотні);
  • покладання квітів до меморіальних дошок загиблим учасникам Революції Гідності, Героям Небесної Сотні, учасникам антитерористичної операції, встановлених на фасадах закладів освіти міста.

Нагадаємо: День Гідності і Свободи відзначається щороку 21 листопада згідно з указом Президента від 13 листопада 2014 року. Пам'ятну дату встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

День Гідності та Свободи став своєрідним наступником Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але згодом був скасований.

Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Попрання законодавчо закріплених пріоритетів зовнішньої політики України, якою власне і була Угода про асоціацію між Україною та ЄС, викликало обурення українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-