У Києві викрили дві групи аферистів – підробляли тести і COVID-сертифікати

У Києві викрили дві групи аферистів – підробляли тести і COVID-сертифікати

Фото
Укрінформ
У Києві викрили дві масштабні схеми COVID-махінацій, зловмисники підробляли результати ПЛР-тестів та сертифікати про вакцинацію.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

Зокрема, правоохоронці викрили схему підробки COVID-сертифікатів з подальшим внесенням інформації до реєстру eHealth та застосунку "Дія".

Встановлено, що працівники столичного медзакладу отримували замовлення через посередника, який 2 місяці тому створив телеграм-канал для їх прийому. За оперативними даними, ділки встигли «підтягнути» в Єдиний портал державних послуг "Дія" понад сто осіб з фальшивими сертифікатами. За кожну псевдовакцинацію зловмисники отримували 4 тис. грн.

Під час обшуків вилучено міжнародні свідоцтва про вакцинацію, банківські картки, чорнові записи із даними осіб, яким робили псевдовакцинації, та відтиски печаток лікарів.

Вирішується питання щодо оголошення про підозру фігурантам провадження, відкритого за ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів); ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу.

Друга схема - збут підроблених ПЛР-тестів через телеграм-бот. Як повідомляє Київська міська прокуратура, у столиці викрили організатора нелегального бізнесу. 

У ході досудового розслідування правоохоронці встановили численні факти збуту підроблених довідок про проходження ПЛР-тесту на COVID-19, нібито виданих однією з медичних установ Києва.

"Як з’ясувалося, організатор злочину створив фейкову інтернет-сторінку цієї установи та використовував її для імітування справжності підробленої довідки під час можливої перевірки, оскільки згенерований QR-код на кожній фіктивній довідці містив посилання на її електронну версію на сайті", - зазначили в прокуратурі.

У Києві викрили схему підробки COVID-сертифікатів / Фото: СБУ, Київська міська прокуратура

Встановлено, що тести генерувалися автоматично за допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення.

"Задокументовано, що підробленими документами скористалося понад 9000 осіб, які використовували як негативні результати ПЦР для виїзду за кордон, так і позитивні - для оформлення лікарняних", - зауважили в прокуратурі.

У ході проведення обшуку за місцем проживання розробника та адміністратора вказаного механізму виявили та вилучили комп’ютерну техніку і мобільні пристрої, з яких здійснювалось адміністрування, більш як 9000 електронних підроблених COVID-документів та чорнові записи стосовно розробки програмного забезпечення.

Веб-ресурс та телеграм-бот зловмисника заблоковані, тривають слідчі дії, за результатами яких буде вирішене питання щодо повідомлення про підозру.

Також встановлюються особи, які користувалися послугами вказаного ресурсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-