У столиці створили плейбек-театр за участю людей з інтелектуальними порушеннями

У столиці створили плейбек-театр за участю людей з інтелектуальними порушеннями

Фото
Укрінформ
У Києві представили проєкт «Створення інклюзивної команди плейбек-театру» за участю людей з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень.

Про досвід розповіли в Укрінформі його організатори з благодійного товариства «Джерела» за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

“Метою проєкту було створення інклюзивної команди за участю людей з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, студентів вишів, фахівців у сфері інклюзивної та спеціальної освіти, акторів плейбек-театру, що досліджували проблеми інклюзії та шляхи їх вирішення через особисті історії глядачів під час плейбек-перформансів та обговорень, сприяючи зміні ставлення громадськості щодо осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень та їх можливостей”, - розповіла керівниця соціально-інтерактивного театру БТ «Джерела» Тамара Наук.

Згідно з проєктом, проведено чотири офлайн і чотири онлайн плейбек-перформанси для студентської молоді, фахівців у сфері спеціальної освіти, сімей, які опікуються людьми з інтелектуальними порушеннями, та небайдужих громадян. Перформанси проведено з метою дослідження проблем інклюзії через особисті історії глядачів.

“Проведено дослідження серед глядачів для виявлення їхньої оцінки стосовно розширення уявлень щодо інклюзії та змін у сприйнятті образу людини з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень. Дослідження продемонструвало готовність та потребу суспільства обговорювати складні соціально значущі теми та сприймати інклюзивне театральне мистецтво як його особливий вид”, - зазначив психолог проєкту «Створення інклюзивної команди плейбек-театру» Михайло Паламарчук.

Читайте також: У Харківському художньому музеї «випробували» тактильні копії картин

За результатами проєкту розроблено методичні рекомендацій щодо створення інклюзивної команди плейбек-театру та відзнято відеоролик «Мій шлях у театрі», який став унікальним свідченням реалізації творчого потенціалу людини з інвалідністю в театральній діяльності.

Особливістю плейбек-театру стала участь у ньому студентів профільного вишу, які в майбутньому зможуть застосувати цю практику в роботі з людьми з особливими освітніми потребами.

“Факультет готує спеціалістів, які працюватимуть з людьми з особливими освітніми потребами. Студенти залучаються до роботи з першого курсу, маючи можливість застосувати свої теоретичні знання на практиці і безпосередньо залучаються до гри в театрі БТ “Джерела”. Таким чином студенти стають фахівцями-професіоналами високого гатунку”, - сказала доцентка кафедри психокорекційної педагогіки НПУ імені Драгоманова Людмила Чепурна.

Читайте також: У Миколаєві відкрили перший бібліотечний інклюзивний центр

Плейбек-театр – різновид інтерактивного театру імпровізації, що включає дві основні комплементарні практики: розповіді глядачами особистих історій на публіку та миттєвої художньої інсценізації акторами цих розповідей у специфічних формах. У плейбек-театрі інсценізуються індивідуальні історії присутніх на виставі глядачів.

Дійство плейбек-театру зазвичай називають "перформансом", оскільки в ньому акцент не на результаті, а на процесі творчості, з чого випливає безпосередня цінність мистецьких дій учасників у режимі реального часу.

Плейбек-театр часто використовується як інструмент соціальних змін на рівні малих та середніх, закритих та відкритих, однорідних та неоднорідних груп.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-