Столична влада планує надати садибі Барбана охоронний статус

Столична влада планує надати садибі Барбана охоронний статус

Фото
Укрінформ
На останньому сесійному засіданні Київської міської ради було прийняте рішення про підготовку необхідної документації для надання садибі Барбана охоронного статусу, що дозволить реставрувати будівлю, відновивши її початковий вигляд.

Як передає Укрінформ, про це заявив заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій у Фейсбуці.

"Відновлення садиби Барбана в Києві взято під особливий контроль. На останньому сесійному засіданні Київради було прийняте рішення про підготовку протокольного доручення Департаменту культурної спадщини щодо вивчення історичної будівлі та підготовки необхідної документації для надання об’єкту охоронного статусу. Це дозволить реставрувати будівлю, відновивши її початковий вигляд", - зазначив Тацій.

Він нагадав, що у серпні садибу Барбана було знесено для будівництва 12-поверхового житлового комплексу.

"Попри те, що будівля не має статусу пам’ятки культурної спадщини, всі роботи поряд та в ній мають погоджуватися з Міністерством культури та інформаційної політики, адже садиба знаходиться на території пам’ятки архітектури місцевого значення. Після знесення історичної будівлі Рада нацбезпеки та оборони ухвалила рішення щодо відновлення будівлі.", - зазначив він.

Тацій розповів, що сама садиба була зведена наприкінці ХІХ століття на замовлення титулярного радника Олександра Барбана, потім в ній жили дворянин Іван Гореславський та провізор В'ячеслав Геращеневський. Революція перетворила будівлю на оселю родини голови Комітету у справах мистецтв при Раднаркомі УРСР драматурга Олександра Корнійчука. Пізніше у різні роки в садибі розміщувалась лікарня, редакція журналу «Культура і життя» та інші установи.

Читайте також: Мораторій на реконструкцію історичних будівель Києва – список об'єктів

Як повідомлялося, РНБО доручила відновити садибу Барбана та провести аудит усіх культурних пам'яток по Україні.

Раніше ЗМІ повідомляли, що поряд із садибою Барбана та біля будинку Осипа Родіна виконуються будівельні роботи.

20 серпня історичну садибу Барбана на вулиці Обсерваторній, 6 у Києві було знесено.

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом самоправства на вулиці Обсерваторній.

Садиба Барбана — історичний одноповерховий будинок, зведений наприкінці ХІХ сторіччя.

Фото: Юрій Тацій / Фейсбук / kyiv.depo.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-