У столиці відкрили пам’ятний знак Іванові Франкові

У столиці відкрили пам’ятний знак Іванові Франкові

Фото
Укрінформ
В українській столиці у четвер, 9 вересня, урочисто відкрили та освятили пам’ятний знак видатному українцю Іванові Франкові.

Як передає кореспондент Укрінформу, знак відкрили у сквері на розі вулиць Інститутської та Липської, на місці знесеного під час Революції Гідності пам’ятника першому секретарю ЦК КПУ Дмитру Мануїльському.

«Сьогодні історичний день. Десять років ми йшли до цього часу, коли в Києві буде визначено місце для повноформатної скульптурної композиції Іванові Франкові. Іванові Франкові, якого ми учили в школі як поета, письменника. Іванові Франкові — як ученому, мислителю, державотворцю і одному з фундаторів української державності. Не випадково ми сьогодні стоїмо на місці в урядовому кварталі столиці України, де поряд є пам’ятник Пилипу Орлику — автору першої конституції в Європі. Тут стоятиме Іван Франко, який підхопив заклик Тараса Шевченка і сказав «Нам пора для України жить», - сказав Ігор Курус - голова Міжнародного фонду Івана Франка.

У Києві відкрили пам’ятний знак Іванові Франкові, на місці, де з'явиться пам'ятник/ Фото: Володимир Тарасов

Він подякував Київському міському голові Віталію Кличку за це рішення і нагадав, що це була одна із мрій, ідей останнього онука Івана Франка — Роланда Франка, який нещодавно відійшов у вічність, але бачив це місце і його погодив. Курус також зазначив, що імена фондодавців, які підтримають виготовлення і спорудження пам’ятника, будуть занесені в інформаційні ресурси, що сповіщатимуть про хід його будівництва.

Він також додав, що на цей меморіал очікують всі українці, які бачать Україну в європейських просторах, бачать її багатою і процвітаючою.

Читайте також: Під столичний парк відпочинку «Микільська Слобідка» виділили 5,3 гектара

У коментарі кореспонденту Укрінформу Курус уточнив щодо часу появи пам’ятника: «Я думаю, що якщо ми збудуємо протягом двох-трьох років, буде добре. Тому що пам’ятник складний і досить дорогий. Ми хочемо зробити найкрасивіший пам’ятник Києва — скульптурну композицію. А це потребує часу і грошей».

«Дуже радий, що тут, у серці Києва, сьогодні ми закладаємо камінь. І на цьому місці буде встановлений найближчим часом пам’ятник видатному українцю, якого знають всі в Україні, якого знають і шанують українці по всьому світу... На жаль, не дожив до цього часу його онук — Роланд Франко. Я був з ним знайомий особисто. Він багато разів згадував і мріяв, що цей пам’ятник буде встановлений. Разом з Роландом Тарасовичем ми обговорювали це питання, міркували, де він повинен бути. Ми знайшли це місце для композиції, яку зведе Міжнародний фонд Івана Франка на місці демонтованого в межах заходів з декомунізації пам’ятника Мануїльському. Ми повинні шанувати пам’ять людей, які жили заради України, заради майбутнього нашої держави», - наголосив Кличко.

Читайте також: На відновлення костелу Святого Миколая вже зібрали ₴10,5 мільйона

Правнук Івана Франка Петро Галущак, зокрема, зацитував слова Івана Яковича з його статті, адресованій галицькій молоді: «Ми - українці і повинні чутися не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями у межах усіх своїх етнічних просторів і навіть поза офіційними кордонами. А за теперішніх часів - навіть усієї української Ойкумени».

«Франко належить не тільки Україні. Це велетень європейської, світової слави», - сказавГалущак.

Курус, Кличко, Галущак, а також мер міста Дрогобич Тарас Кучма відкрили інформаційну таблицю, на якій зазначено, що “На цьому місці постане скульптурна композиція генію українського народу Іванові Франкові. Пам'ятний знак відкрито 9 вересня 2021 року за підтримки Київського міського голови Віталія Кличка”. На ній також міститься QR-код, за яким можна знайти багато цікавої інформації про Івана Франка.

Пам’ятний знак під гімн на слова Івана Франка "Не пора, не пора, не пора..." освятили представники Православної церкви України та Української греко-католицької церкви.

Організатор заходу - Міжнародний фонд Івана Франка у партнерстві з ГО «Львівське товариство у Києві». У відкритті пам’ятного знака також взяли участь члени родини Івана Франка, представники влади, громадськості та наукової спільноти.

Читайте також: У Києві демонтували пам’ятний знак на честь дружби з Москвою

Національний геній Іван Франко (27.08.1856—28.05.1916) увійшов до світової історії як видатний поет, прозаїк і драматург, перекладач і літературний критик, публіцист, філософ, фольклорист, мовознавець, етнограф та економіст, громадський і політичний діяч.

Іван Франко був у числі діячів, що повернули колесо долі, змінивши при тому хід нашої історії. Його внесок у розвиток не лише української, а й світової культури і є неоціненним. Він автор майже шести тисяч літературних, публіцистичних і наукових творів; вільно писав українською, польською, німецькою та російською мовами, робив переклади з 19 мов, зокрема східних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-