Київські маршрутники відклали подорожчання «до суботи»

Київські маршрутники відклали подорожчання «до суботи»

Укрінформ
Представники Асоціації перевізників Києва та Київської області вирішили наразі відтермінувати подорожчання проїзду у маршрутках, оскільки на суботу запланована їхня зустріч із київською владою.

Про це голова Асоціації перевізників Києва та Київської області Ігор Мойсеєнко повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу.

“Подорожчання відтерміноване попередньо до суботи. На цьому тижні буде робоча зустріч приватних перевізників з представниками КМДА, під час якої спробуємо спільно напрацювати низку дієвих антикризових заходів, які дозволять з одного боку не допустити банкрутства перевізників, а з іншого - не допустити погіршення якості обслуговування пасажирів”, - сказав Мойсеєнко.

Водночас він зазначив, що скоріше за все на 30% маршрутів вартість проїзду таки доведеться підняти найближчим часом.

Читайте також: У Києві можуть зупинити маршрутки до 9 квітня

За словами Мойсеєнка, одна з пропозицій приватних перевізників до столичної влади полягає у встановленні регульованого тарифу на автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі (на сьогодні регулювання відбувається лише в транспорті загального користування - ред). Вони ще просять компенсувати з міського бюджету різницю, як це роблять для КП «Київпастранс» та Київського метрополітену, між регульованим тарифом, встановленим Київською міською владою, та економічно-обгрунтованим тарифом, що передбачено чинним законодавством.

Також, додав голова Асоціації, перевізники попросили розглянути можливість компенсації приватним перевізникам за перевезення пільгових категорій громадян, що передбачено чинним законодавством. Відповідно до Закону України "Про автомобільний транспорт" органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію.

Читайте також: Кличко пояснив, чому прохання маршрутників зупинити роботу – маніпуляція

“Може під час робочої зустрічі напрацюємо ще якісь дієві заходи. Ми звернулися до влади та дали зрозуміти, що ми перебуваємо на межі банкрутства, і ситуація дійсно критична”, - зазначив Мойсеєнко.

Голова Асоціації перевізників Києва та Київської області наголосив на тому, що рішення про підняття вартості проїзду було прийнято ще на початку березня. Тоді приватні перевізники звернулися з відповідними листами до Департаменту транспортної інфраструктури: “Просто так співпало, що якраз із понеділка (22 березня - ред.) було введено суворі карантинні обмеження, а на суботу було заплановано підвищення вартості проїзду. Це ніяк не пов’язано”.

За словами Мойсеєнка, приватні перевізники минулого тижня офіційно звернулися з листом до голови Київської міської державної адміністрації, в якому повідомили про критичну ситуацію, спричинену суворими карантинними обмеженнями, що виникла на ринку перевезення пасажирів на автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі, та попросили вжити заходів. направлених на недопущення банкрутства більшості приватних перевізників м. Києва, а також забезпечення стабільної роботи перевізників в умовах різкого спаду пасажиропотоків через суворі карантинні обмеження.

Читайте також: «Куди вони всі їдуть?»: Кличко закликає киян не штурмувати транспорт у локдаун

“Приватні перевізники не просили про послаблення карантинних обмежень, тому що розуміють ту складну епідеміологічну ситуацію, яка склалася в м. Києві”, - сказав він.

Голова Асоціації перевізників Києва та Київської області також зазначив, що влада таки змінила правила користування громадським транспортом столиці, що дозволило покращити провізну спроможність транспорту загального користування (наприклад, тролейбуси та автобуси, які перевозили 25 пасажирів, тепер мають можливість перевозити 100 пасажирів): “У нашій ситуації дозволили перевозити 22 пасажирів, було 11, що зменшує наші збитки, але, на жаль, не дозволяє окупити витрати на перевезення".

Мойсеєнко підкреслив, що нині перевізники не планують зупиняти роботу маршрутних таксі до 9 квітня, адже такі дії можуть призвести до транспортного колапсу у столиці. “Ми перевозимо 30-40% усіх пасажирів у Києві, і якщо припинимо працювати, всі ці люди підуть у транспорт масового користування, почнуть порушувати усі карантинні обмеження, і ми зробимо транспортний колапс. Це не кіоск із ковбасою, який я сьогодні закрив, а ви завтра підете в інший. Це соціальна функція”, - наголосив представник перевізників

Як повідомляв Укрінформ, з огляду на погіршення ситуації із захворюваністю на коронавірус у столиці комісія із надзвичайних ситуацій міста Києва 18 березня ухвалила рішення про запровадження суворих карантинних обмежень з 20 березня до 9 квітня. Проте вирішили, що громадський транспорт у столиці під час посиленого карантину має працювати, але з урахуванням карантинних правил та обмежень.

Тоді голова Асоціації перевізників Києва та Київської області Ігор Мойсеєнко заявив, що столичні перевізники розглядають можливість зупинити роботу маршрутних таксі до 9 квітня через нерентабельність цих перевезень в умовах жорстких карантинних заходів та постійні конфлікти з пасажирами, а також повідомив, що може подорожчати проїзд у маршрутках.

В Україні станом на 30 березня лабораторно підтверджено 1 662 942 випадки COVID-19, з них за добу – 10 533.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-