Біля Київського зоопарку встановили копію скульптури зубра

Біля Київського зоопарку встановили копію скульптури зубра

Фото, відео
Укрінформ
Біля Київського зоопарку встановили копію скульптури зубра.

Про це повідомляється на сайті Київської міської державної адміністрації.

«Друзі! Бронзового зубра вже встановили на його нове місце на території нової вхідної групи в київський зоопарк. Незабаром, до кінця травня, прибудуть і Леви. Легендарні візитівки зоопарку – фігури зубра та левів – отримали нове життя!», – сказав Віталій Кличко.

Мер нагадав, що старий вхід до зоопарку побудували в 1966 році. А в 1968 встановили біля нього скульптури зубра та левів.

Спочатку фігури звірів були зроблені з бетону, потім їх покрили міддю - окремими листами, що були зварені між собою. За початковим задумом автора, фігури хотіли відлити з бронзи, але тоді вирішили заощадити. Таке конструктивне рішення, як показав час, було не дуже вдалим. Між листами міді утворилися мікротріщини, що з часом збільшувалися. Через них потрапляла вода і це з роками суттєво пошкодило фігури звірів.

«Нові скульптури – повністю з бронзи. Тож, можна сказати, що ми реалізували початковий задум автора відомих звірів – скульптора Юрія Рубана», – зазначив мер Києва.

Він повідомив, що точні копії фігур відновлювали дочка скульптора Олександра Рубан і її чоловік Віктор Липовка. Для них це було амбітне завдання. Бо скульптура-анімалістика – сімейне ремесло в родині, в якій уже чотири покоління скульпторів.

Нові фігури звірів – точні копії попередніх.

Читайте також: У Київському зоопарку почали демонтаж старого входу

«Завдяки фотографіям і архівним документам, що зберігаються в родині, скульптори доопрацювали ті частини фігур, що були пошкоджені, й повернули їм первісну форму. Спочатку в гіпсі. Потім художня рада, що складається з відомих майстрів, перевірила відповідність нових скульптур первісному вигляду. Тільки після цього фігури розпочали відливати з бронзи. Новий колір – зелена патина – був рекомендований художньою радою. Згодом він трансформується в яскравий зелено-голубий», – зазначив Кличко.

Фото: kiev.klichko.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-