У Києві обрали переможця конкурсу на проєкт Меморіального центру Голокосту

У Києві обрали переможця конкурсу на проєкт Меморіального центру Голокосту

Фото
Укрінформ
Журі міжнародного архітектурного конкурсу 6 вересня одноголосно обрало кращий проєкт майбутнього Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”.

Про це повідомляється на сайті Меморіального центру (BYHMC).

“Автором проєкту є команда архітектурного бюро Querkraft Architekten (Австрія) з ландшафтним архітектором Kieran Fraser Landscape Design (Австрія). За їхнім проєктом у Києві побудують перший у Східній Європі меморіальний центр трагедії Голокосту, розташований саме на тому місці, де відбулися трагічні події в 1941-1943 роках”, - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, друге й третє місця посіли проєкти бюро Dorte Mandrup A/S (Данія) з ландшафтним архітектором Martha Schwartz (США) та merz merz (Німеччина) з ландшафтним архітектором TOPOTEK 1 (Німеччина) відповідно. До п’ятірки фіналістів другого, завершального, етапу архітектурного конкурсу також увійшли роботи бюро Richter Musikowski (Німеччина) з ландшафтним архітектором FABULISM та Lysann Schmidt (Німеччина) та BURØ architects (Україна) з ландшафтним архітектором Ксенією Феофілактовою "V POLE DESIGN" (Україна).

Конкурс мав на меті віднайти знакове архітектурне рішення світового рівня, яке дасть змогу створити меморіал нового покоління. Майбутній Центр Голокосту стане водночас місцем пам’яті, музеєм і платформою для досліджень, публічних дискусій і рефлексії трагедії. Він матиме виставкові простори для основної та змінної експозицій, освітній і дослідницький центри, простір для публічних заходів, приміщення для архіву та музейної колекції. Проєкт поєднає ландшафт Бабиного Яру і меморіальний парк із визначною архітектурою та унікальним досвідом відвідування.

“Концепція проєкту-переможця побудована довкола сприйняття відвідувачів центру. Архітектурне рішення допомагає на фізичному рівні відчути небезпеку й безпросвітність, які оточили жертв Голокосту під час тих трагічних подій. До основної експозиції, розташованої на 20 метрів нижче рівня землі, веде довгий, схожий на щілину, вхід. Його стіни врешті змикаються над відвідувачем. Це аналогія, з одного боку, шляху жертв Бабиного Яру до місця загибелі, а з іншого — спершу непомітного, але невпинного сліпого занурення суспільства у темряву насилля. Після того, як відвідувач проходить основною експозицією, він повільно повертається у сповнений світлом простір. Цей демократичний простір є серцем меморіального центру та символізує майбутнє, що дає надію. Саме довкола нього розташовані приміщення для діалогу, досліджень і публічних заходів. Архітектурне рішення побудоване на контрасті між цими просторами темряви й світла”, - зазначається в прес-релізі.

Як інформують у BYHMC, з цим архітектурним рішенням команда проєкту працюватиме далі в рамках серії воркшопів із бюро-переможцем. Складність втілення концепції визначить, коли Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” відкриє свої двері першим відвідувачам.

Усього на конкурс надійшло 165 заявок від архітектурних бюро з 36 країн світу. Серед них були такі знамениті бюро як Eisenman Architects, Diller Scofidio + Renfro (США), Zaha Hadid Architects (Великобританія). До слова, Eisenman Architects було автором Меморіалу вбитим євреям Європи у Берліні. Кваліфікаційний відбір пройшли 10 бюро.

Архітектурний конкурс на кращий проєкт Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” стартував 19 грудня 2018 року. Організатором виступила німецька компанія, яка також проводила конкурс на кращі проєкти меморіалу Героїв Небесної Сотні та музею Революції гідності.

Конкурс проходив у два етапи. Процедура базувалася на стандартах ЮНЕСКО для архітектурних конкурсів та правилах Міжнародної спілки архітекторів. Члени журі оцінювали проєкти на умовах анонімності за заздалегідь визначеними критеріями.

До складу архітектурного журі конкурсу увійшли:

сер Девід Аджайє, голова компанії Adjaye Associates, Великобританія;

Янош Віг, керівник архітектурного бюро «Янош Віг і партнери», Україна;

Янош Карас, партнер-засновник компанії Aubök + Kárász Landscape Architects, Австрія;

Даніель Лібескінд, засновник Studio Daniel Libeskind, США;

професор Вольфганг Лорх, партнер-засновник компанії Wandel Lorch Architekten, Німеччина;

професор Райнер Махламакі, партнер-засновник компанії Lahdelma & Mahlamäki architects, Фінляндія;

Олександр Свистунов, головний архітектор Києва;

Кьєтіль Торстен, партнер-засновник компанії Snøhetta, Норвегія;

Сергій Целовальник, головний архітектор проєкту «Целіна», головний архітектор Києва у 1997-2005 рр.

Читайте також: Посол Німеччини взяла участь у вшануванні пам'яті жертв Голокосту на Буковині

До складу генерального журі увійшли:

Віталій Кличко, міський голова Києва;

Яна Барінова, виконавча директорка та директорка зі стратегії Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр»

Віктор Пінчук, підприємець, меценат, засновник EastOne та Фонду Віктора Пінчука;

Рональд Лаудер, президент Всесвітнього єврейського конгресу;

Дітер Богнер, засновник і керівник компанії музейного проєктування bogner.knoll, Австрія;

Тамара Мазур, ексзаступниця міністра культури України.

Фото: babynyar.org.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-