Київських дітей поки пускатимуть до школи без щеплення

Київських дітей поки пускатимуть до школи без щеплення

Укрінформ
У КМДА зазначають, що у разі низького рівня вакцинації будуть обмежувати доступ невакцинованих дітей до закладів освіти і забезпечувати їм дистанційне навчання.

Про це на брифінгу в четвер заявив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"2 вересня розпочнеться новий навчальний рік, і заборони невакцинованим дітям відвідувати заклади освіти не буде. Але у разі низького рівня вакцинації (ми зараз складемо процедуру підтвердження вакцинації дітей) і в разі погіршення статистичних даних про наявність захворювань, бо медики сигналізують про ріст захворюваності на деякі хвороби, які мають ознаки епідемії, ми змушені будемо обмежувати доступ невакцинованих дітей до закладів освіти і забезпечувати їм право отримати освіту дистанційно, така форма є. Тобто заборонити дітям відвідування закладів освіти ми не можемо, але ми закликаємо до свідомості і батьків, і педагогів, і дітей здійснювати профілактику захворювання. Ми просимо відповідально ставитися до вакцинації діток і не наражати в першу чергу їх на загрозу захворювання", - сказав Мондриївський.

Також він повідомив, що під час засідання комісії КМДА було прийнято рішення Департаменту освіти і Департаменту охорони здоров'я спільно відпрацювати комунікаційну форму інформування киян про потребу у вакцинації.

"Щойно була проведена комісія, де ми обговорювали питання вакцинації дітей в закладах освіти. Безумовно, ми повинні спільно з медиками працювати над тим, щоб профілактика, особливо у дітей в наших школах, була на належному рівні", - додав він.

Як зазначила директор Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян, приймати нових дітей без щеплень до садочків і шкіл ніхто не буде.

Читайте також: В Україні лишається низьким рівень охоплення щепленнями - Супрун

"Тих, хто вже зараховані, або дітей, які вже не перший день ходять у садочок або школу, відраховувати ми не маємо права. Відрахування дитини, згідно із законодавством України про освіту, відбувається лише за власною заявою батьків. Немає заяви - ми не можемо відрахувати дитину... Департамент охорони здоров'я і Департамент освіти мають відпрацювати план дій, згідно з яким ми дорослим роз'яснимо, що для ваших діток є небезпека, якщо ви не зробили щеплення. Працюватимуть медики, працюватимуть освітяни для того, щоб убезпечити дітей", - розповіла Фіданян.

Також вона наголосила, що усі діти, які йдуть у перший клас, зараховуються на підставі документів, зазначених у Законі України "Про освіту".

"До цих документів належить копія свідоцтва про народження, заява від батьків і довідка певного зразка. Ця довідка і передбачає наявність, у тому числі, і щеплень. Ми маємо враховувати, що є діти, яким протипоказано щеплення за їхнім станом здоров'я. Тоді медики в цій довідці обов'язково зазначають, що ця дитина не може бути щепленою, або пишуть, що дитина може відвідувати дитячий колектив, то, відповідно, освітяни приймають таку дитину", - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров'я та Міністерство освіти і науки закликали батьків зробити до 1 вересня дітям щеплення відповідно до Національного календаря щеплень, адже закон передбачає недопуск невакцинованих дітей до відвідування закладів освіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-