У Києві в День вишиванки стартує виставка

У Києві в День вишиванки стартує виставка "Запорізький край. Традиції. Новації"

Фото
Укрінформ
У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва сьогодні, 16 травня, у День вишиванки, відкриється виставка «Запорізький край. Традиції. Новації».

Як поінформувала генеральний директор Національного музею українського народного декоративного мистецтва Людмила Строкова під час прес-конференції в Укрінформі, виставка відкриється в рамках арт-проекту “Українське декоративне мистецтво. Традиції. Новації”.

“Ми презентуємо сьогодні проект “Українське декоративне мистецтво. Традиції. Новації”, але він розпочинається з презентації Запорізького краю... Сьогодні в нашому музеї буде відкриватися виставка “Запорізький край. Традиції. Новації”, - розповіла Строкова.

Вона наголосила, що це довготривалий проект, яким задумано показати сучасне декоративне мистецтво України.

“Чому ми робимо це ще сьогодні? Тому що в нас відбувається війна, ми воюємо за нашу національну ідентичність, ми воюємо за свою незалежність і ми хочемо показати, що Україна - це не тільки кордони, це не тільки мова, гімн і прапор. Україна це перш за все українська спадщина. Це українська культура, українське мистецтво. Можна сміливо сказати, що це об’єднавчий проект, який буде презентувати українцям традиційність українського мистецтва і різноманіття українського мистецтва. Ми хочемо підкреслити, що це єдина Україна”, - зазначила гендиректор Національного музею українського народного декоративного мистецтва.

Прес-конференція "Українське декоративне мистецтво. Традиції. Новації" в Укрінформі / Фото: Юрій Ільєнко, Укрінформ

За словами першого заступника директора Департаменту, начальника управління культури та мистецтв Департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради Сергія Анжияка, “проект спрямований на те, щоб представити сучасний стан декоративного мистецтва різних областей”.

Анжияк також наголосив на важливості залучення до реалізації цього проекту молоді, яка матиме можливість продемонструвати свої здібності.

“Ця виставка для нас — результат праці Запорізької обласної та міської влади, національних спілок художників та майстрів Запорізької області, запорізького обласного художнього музею... Для нас це визначна культурна подія, тому що наші майстри матимуть можливість обміну досвідом, і художники і майстри матимуть таку прекрасну можливість поговорити, подарувати своє мистецтво гостям”, - сказала заступник директора Департаменту культури та туризму, начальник управління культури Департаменту культури та туризму Запорізької міської ради Ірина Черниш.

Вона розповіла, що на виставці будуть представлені понад 200 кращих робіт 55 талановитих митців Запоріжжя з різних видів народного декоративного мистецтва.

“Під час роботи проходитимуть майстер-класи від митців. І вже сьогодні під час відкриття виставки ми зможемо побачити майстер-клас із петриківського розпису, який проведе заслужена майстриня України Наталія Рибак”, - анонсувала Черниш.

Завідувач науково-експозиційного відділу Національного музею українського народного декоративного мистецтва, куратор виставки Ольга Новодережкіна повідомила, що виставка буде розміщена на двох поверхах музею.

“Чекаємо всіх на відкриття, яке відбудеться о 17 годині сьогодні, 16 травня. Виставка працюватиме до 14 липня”, - додала Новодережкіна.

Як зазначила Строкова, сьогодні, 16 травня, вхід на відкриття виставки для відвідувачів безкоштовний.

“Сьогодні на відкриття виставки вхід для всіх безкоштовний. Така домовленість у нас з адміністрацією - коли відбувається офіційний захід, усі потрапляють безкоштовно. Але в інші дні для входу на територію заповідника (Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, на території якого розташований музей — ред.) необхідно купити квиток і вхідний квиток у наш музей. Всі виставки в нашому музеї завжди безкоштовні. У квиток, який відвідувачі купують, входить вся експозиція музею з усіма виставками, які там підготовлені”, - пояснила Строкова.

Читайте також: Музей української діаспори запрошує на оновлену виставку про Ігоря Сікорського

Вона також анонсувала, що вже ведуться перемовини з Полтавщиною щодо презентації декоративної творчості цього краю наступного року в рамках проекту.

Проект «Українське декоративне мистецтво. Традиції. Новації» здійснюється за підтримки Департаменту культури КМДА, Запорізької міської ради та увійшов до культурної програми міста Києва 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-