Перший в Україні Банк грудного молока відкрили у столиці— КМДА

Перший в Україні Банк грудного молока відкрили у столиці— КМДА

Фото
Укрінформ
У Перинатальному центрі м. Києва з’явився перший в Україні Банк грудного молока.

Про це розповів перший заступник голови Київської міської держадміністрації Микола Поворозник, повідомляє прес-служба КМДА.

«Нескладно уявити, якого значення годування грудним молоком набуває, коли йдеться про передчасно народжених, про малюків із критично малою вагою, про діточок, що з’явилися на світ слабенькими та нездоровими», – наголосив Поворозник.

Зазначається, що згідно з міжнародними дослідженнями, завдяки грудному молоку виживаність передчасно народжених дітей збільшується у 8 разів, тривалість перебування в умовах стаціонару – у 2 рази, а також зменшується необхідність застосування медикаментів. З іншого боку, на жаль, матері дітей, що народжені раніше терміну або хворих новонароджених, дуже часто стикаються з проблемами в ініціюванні лактації. Також є ситуації, коли через складність стану матері (складна операція, хвороба, прийом несумісних з грудним вигодовуванням ліків, важкі інфекції) годування власним молоком є неможливим або небезпечним. У таких випадках забезпечити вразливих дітей більш безпечним і повноцінним джерелом харчування, ніж суміш, здатне донорське грудне молоко.

Діти, які вживають донорське молоко замість суміші, з меншою ймовірністю страждають на небезпечні хвороби (некротичний ентероколіт, сепсис, ретинопатію), зменшується ризик несприйняття коров’ячого білка, затримки спорожнення шлунку тощо. Вони також мають кращі показники імунітету, стану кишково-шлункової системи, нервової системи та навіть інтелекту.

«Саме зважаючи на ці дані було прийнято рішення про відкриття першого столичного Банку грудного молока на базі Перинатального центру м. Києва, в якому народжується близько 80% усіх недоношених маленьких киян з критично низькою масою тіла», – пояснив столичний чиновник.

У Банку грудного молока донорське молоко збирається, досліджується, обробляється і роздається дітям, які мають в цьому потребу за призначенням лікаря. Увесь процес ретельно контролюється на кожному етапі (починаючи з обстеження жінок-донорів, досліджень молока, пастеризації, яка гарантує мікробіологічну безпеку і збереження максимальної харчової цінності, та закінчуючи дотриманням умов зберігання).

Читайте також: У Києві відкриється виставка тюльпанів "Казки світу"

Скористатися Банком грудного молока можуть пацієнти стаціонару Перинатального центру, а також інших лікувальних закладів міста за призначенням лікаря-неонатолога. Тривалість вживання донорського грудного молока також визначають лікарі зважаючи на перспективу спроможності до лактації власної біологічної матері, важкість стану немовляти тощо.

Мама-потенційний донор проходить спеціальні обстеження, обов’язкову співбесіду та анкетування зі спеціалістом Банку грудного молока щодо способу життя, історії інфекційних хвороб, поточного стану здоров’я, а також здає необхідні аналізи.

Банк грудного молока у столиці / Фото: Багмут Павло, Укрінформ

«За час роботи Банку грудного молока (із 1 березня 2019 року) зібрано, досліджено та оброблено близько 40 літрів грудного молока. Понад 20 малюків вже отримали донорське молоко. За спостереженнями лікарів, ці діточки набагато краще набирають вагу, їхній стан швидше стабілізується у порівнянні з ситуаціями вживання суміші», – зазначив Поворозник.

За його словами, на створення Банку грудного молока в Перинатальному центрі м. Києва з бюджету м. Києва витрачено 9 мільйонів гривень.

«Отримання грудного молока для родин малюків, які його потребують, абсолютно безкоштовне» – наголосив чиновник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-