У Києві презентували проект побудови соціального житла

У Києві презентували проект побудови соціального житла

Фото
Укрінформ
У Києві презентували новий соцпроект "Громади майбутнього", який може розв’язати проблему забезпечення житлом та роботою ветеранів війни на Сході України, переселенців, багатодітних родин та інших соціально вразливих верств населення.

Презентація відбулася в Укрінформі.

Як зазначив керівник проекту Олексій Сатов, "Громади майбутнього" - "унікальний проект побудови власного житла у сільській місцевості разом із аграрно-виробничим комплексом, використанням новітніх енергозберігаючих технологій та збереження довкілля".

За його словами, уже залагоджено питання виділення земельної ділянки під будівництво у селі Городище в Бориспільському районі на Київщині, розроблено проектно-кошторисну документацію, соціальні договори, створено команду однодумців.

"По землю до держави ми не зверталися, і землю держава не надавала. Ми її придбали на вільному ринку за власні кошти. Я хотів би залишити питання вартості землі, бо це наш внесок. Ми її не продаємо і не робимо піар", - наголосив Сатов.

Він також зауважив, що механізм реалізації проекту "дуже простий".

"У пілотному проекті братимуть участь 100 родин. Від родини делегується одна особа на 12 місяців, яку ми забезпечуємо тимчасовим житлом, харчуванням, інструментами, одягом, всім необхідним. За 12 місяців людина отримує нові навички, що називається “професійна адаптація". Під нашим керівництвом така громада протягом 12 місяців випустить власними руками до 70% всіх будівельних матеріалів та своїми ж руками побудує два містечка: виробниче, де будуть створені нові робочі місця, та житлове", - пояснив Сатов.

Читайте також: Рева розповів, скільки цьогоріч виділили на житло для переселенців

Загалом, зауважив він, площа виділеної під реалізацію проекту ділянки становить 9 гектарів.

Сатов наголосив, що для реалізації проекту необхідні обігові кошти, саме тому команда проекту звертається до представників центральних органів влади з проханням створити прецедент - надати обігові кошти на певний час під певні умови.

"Ми створили заявку, пройшли технічне обговорення, але зіштовхнулися з тим, що бюджетний кодекс передбачає фінансування через розпорядника коштів другого рівня, тобто в нашому випадку це районна рада… У районній раді нам сказали, що підтримують нас, але замовником не можуть бути, тому що в нас приватна земля", - зазначив Сатов.

За його словами, згідно з законом, місцеві органи влади можуть фінансувати будівництво, якщо земля в комунальній власності, або власності громади.

"Ми звертаємося сьогодні та просимо об’єднання для того, щоб створити позитивний тиск на владу та дати їй посил, що Україна дуже потребує рішучих кроків", - наголосив Сатов.

Фото: Юрій Іл’єнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-