За рік Центр дитячої нейрохірургії провів понад 300 складних операцій

За рік Центр дитячої нейрохірургії провів понад 300 складних операцій

Укрінформ
З 2018 року у Київському міському центрі дитячої нейрохірургії здійснено близько 300 оперативних втручань з використанням мікрохірургічної техніки. Їх проводили дітям, у яких виявили патологічні процеси головного та спинного мозку.

Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник під час робочого візиту до медичного закладу, інформує прес-служба столичної адміністрації.

«Минулого року у центрі для оперативних втручань почали використовувати сучасний операційний мікроскоп, який придбано за бюджетні кошти. Це досить дороговартісне обладнання, яке коштує понад 15 млн грн. Завдяки цьому обладнанню лікарі можуть проводити операції новонародженим з вродженими вадами розвитку та дітям із захворюваннями і травмами головного та спинного мозку. Особливо ефективне використання мікроскопа при онкологічних процесах нервової системи. Мікротехніка дає можливість уникнути пошкодження здорових відділів мозку і радикально видалити новоутворення. При цьому зберігаються рухові та мовні функції, що, безумовно, покращує якість життя пацієнта», – зазначив Поворозник

За його словами, центр було створено у 2010 році для покращення надання нейрохірургічної допомоги, розширення її спектра при різних невідкладних станах у дітей та забезпечення надання планової нейрохірургічної допомоги з метою попередження та зменшення ускладнень як у ранньому, так й у пізньому періодах захворювань ЦНС (Центральної нервової системи). За рік до Центру звертається близько 11 тис. пацієнтів.

Він зазначив, що протягом року 10-15 пацієнтів змушені були звертатись за допомогою в закордонні клініки, що потребувало значних економічних затрат для сімей з хворими дітьми та тягло за собою інші проблеми та незручності.

«Часто важкий стан дитини не дозволяв її перевести в інший медзаклад для проведення оперативного втручання, а неможливість виконати оперативне втручання за відсутності мікроскопа, на жаль, іноді призводила до летальних випадків», – підкреслив Поворозник.

Він зауважив, що лікарі повністю опанували техніку виконання оперативних втручань.

Читайте також: Сильніші за мороз: кияни долучилися до флешмобу "Велосипедом на роботу"

«Сучасне обладнання і майстерність лікарів дозволили значно покращили результати оперативних втручань та зменшити кількість ускладнень майже на 80%. Одне з таких ускладнень – це крововтрата. Окрім того, мікротехніка дозволяє зменшити травмування здорових ділянок мозку, що, у свою чергу, дає можливість уникнути тяжких неврологічних розладів після операцій. При виявленні судинних патологій (інсультах при розриві аневризм чи мальформацій) у дітей, виконання операцій без застосування мікроскопа неможливе, як і перевезення таких пацієнтів в інші установи у зв’язку із тяжкістю стану», – пояснив Поворозник.

Він зазначив, що нейрохірургія – це найбільш складна медична спеціальність. Враховуючи те, що хірургічні втручання проводяться на центральній та периферичній нервовій системі та потребують наявності спеціалізованого обладнання, придбання такого класу мікроскопа дало можливість надавати нейрохірургічну допомогу згідно зі світовими стандартами.

Фото: прес-служба КМДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-