Пам'ять Героїв Крут вшанують на Лук’янівському цвинтарі

Пам'ять Героїв Крут вшанують на Лук’янівському цвинтарі

Укрінформ
На Лук’янівському цвинтарі у Києві 29 січня відбудуться заходи на вшанування пам’яті Героїв Крут.

Про це Укрінформу повідомили у Київській міській організації ОУН.

"Учасники заходу покладуть квіти до могил Володимира Наумовича та Володимира Шульгина, випускників Київського університету імені Святого Володимира, які загинули під станцією Крути у нерівному бою з підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова", - сказали в організації.

Як зазначається, також відбудеться покладання квітів до могили українських поетів Олександра Олеся та Олега Ольжича, які перепоховані на Лук’янівському цвинтарі.

Участь у заході візьмуть голова ОУН Богдан Червак, члени Проводу Українських Націоналістів, члени УВО, ветерани АТО, члени Київської міської організації ОУН, членкині Жіночого товариства імені Ольги Басараб і Олени Теліги.

Читайте також: У Тернополі вшанували пам’ять героїв Крут добою в слідчому ізоляторі КДБ

Як відомо, 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що за 130 км від Києва, добровольчий Студентський курінь із 300 юнаків - студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназистів київських гімназій, - вступили у нерівний бій з більшовицькими військами, що налічували близько 5 тисяч осіб. Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя герої зупинили наступ ворога на два дні, які стали вирішальними для української дипломатії, щоб домогтися від міжнародного співтовариства визнання незалежної України. Згідно з Брест-Литовським мирним договором Росія зобов’язувалася визнати право українського народу на самовизначення, законність влади Центральної Ради, укласти з нею мир, негайно вивести з України формування Червоної гвардії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-