Кінотеатр

Кінотеатр "Київ" просить захисту у ЗМІ та громадськості

Укрінформ
Столичний кінотеатр "Київ" перебуває у небезпеці, оскільки йому загрожує непродовження терміну оренди приміщення.

Повідомлення про це оприлюднила директор Культурного центру "Кінотеатр "Київ" Вілія Бондаренко.

За словами директора, у зв’язку з закінченням 4 січня 2019 року терміну дії договору оренди цілісного майнового комплексу Культурний центр "Кінотеатр "Київ" 3 жовтня 2018 року звернувся до Департаменту комунальної власності м. Києва з листом (який був зареєстрований 9 жовтня 2018 року під номером № 062 /13970) з проханням подовжити термін дії оренди вищезазначеного об’єкту шляхом укладання договору оренди на 10 років.

"При прийнятті управлінського рішення щодо подальшого користування цілісним майновим комплексом просили врахувати наше переважне право на укладання договору оренди на новий термін на підставі належного виконання нами взятих на себе за договором обов’язків, в тому числі здійснення капітального ремонту будівлі кінотеатру зі збереженням первинного архітектурного вигляду та якісним технічним оснащенням, здійсненням кінопоказів, як основного профілю підприємства, а також проведення різноманітних культурних заходів за участю зірок світового кінематографа та залученням іноземних посольств в Україні". - ідеться в повідомленні.

Як запевнила Бондаренко, станом на 28 грудня дирекція кінотеатру так і не отримала офіційної відповіді від КМДА, а в інтернеті та ЗМІ почала з’являтися інформація про плани не продовжувати договір оренди та передачі кінотеатру до КП "Київкіно".

"Дирекція кінотеатру звертається по допомогу до ЗМІ та громадськості, аби не допустити припинення роботи кінотеатру та забезпечити прозорі та законі умови для успішної його роботи", - підкреслюється у зверненні.

Також зазначається, що наразі у ЗМІ з'являється інформація про те, що кінотеатру "Київ" нічого не загрожує. Проте навіть включення до мережі комунальних кінотеатрів (КП "Київкінофільм") не убезпечить "Київ" від сумної долі решти комунальних кінотеатрів столиці, застерігає директор закладу.

"Насправді у ці хвилини вирішується питання про передачу кінотеатру у власність КП "Київкінофільм", тож головний культурний центр столиці може опинитися в одному ряду з кінотеатрами "Факел", "Дніпром", "Загребом" та іншими комунальними кінотеатрами, які фактично не сприяють культурному розвитку столиці", - наголошує Бондаренко.

Водночас директор зазначає, що кінотеатр "Київ" є осередком показів сміливого авторського кіно та альтернативного кіноконтенту про мистецтво, культуру та музику. Саме завдяки сприянню команди кінотеатру, яка активно допомагає дистриб’юторам та організаторам фестивалей, глядачі мають змогу дивитися краще некомерційне світове кіно. Плідна праця впродовж останніх 20 років принесла Культурному центру велику кількість нагород та відзнак.

Читайте також: У Кличка обіцяють, що кінотеатр “Київ” ніхто не закриє

Кінотеатр "Київ" активно співпрацює з посольствами, і з моменту його відкриття тут було проведено понад 200 кінофестивалів, серед яких "Французька весна в Україні", "Нове німецьке кіно", "Нове британське кіно", фестивалі американського, італійського, голландського, польського, іспанського, корейського, сербського, болгарського, турецького, ірландського кіно.

Кілька років поспіль кінотеатр "Київ" є основним майданчиком Київського міжнародного кінофестивалю "Молодіcть" і за ці роки культурний центр відвідали такі зірки світового кінематографа, як Фані Ардан, Софі Лорен, Жан Клод Ван Дам, Катрін Деньов, Ольга Куриленко, Арманд Асанте, Софі Марсо, Крістофер Ламберт, Венсан Касель, Мікеле Плачідо.

Одна з найважливіших соціальних та художніх функцій, яку багато років поспіль реалізує кінотеатр "Київ", - це підтримка українського національного кінематографа, зокрема в 2018 році тут у прокат вийшли і з успіхом демонструвалися більше 10 картин українського виробництва.

Як зазначає генеральний директор кінокомпанії Архаус Трафік Денис Іванов, кінотеатр "Київ" належить до міжнародної мережі "Europa Cinemas", до якої входять найкращі кінотеатри Європи.

"Немає жодних сумнівів у тому, що саме ця команда є творцями унікального культурного простору, яким став зараз кінотеатр. Саме завдяки її зусиллям та щоденній кропіткій роботі столиця має культурну інституцію європейського рівня. Закликаємо київську владу сприяти продовженню договору оренди та вжити всіх можливих заходів для недопущення перешкод у роботі кінотеатру в його нинішньому вигляді", - підкреслює він.

Як повідомляв Укрінформ, директор Департаменту культури КМДА Діана Попова запевнила, що кінотеатр "Київ" продовжить свою роботу у нинішньому форматі, що і нині, і фестивальний профіль у контексті меморандуму між КМДА та кінофестивалем "Молодість" так само буде ключовим. Щодо включення кінотеатру до мережі "Київкінофільм" вона наголосила, що всі кінотеатри, які перебувають у мережі, демонструють сталий розвиток та ефективну роботу. А на оновлення матеріально-технічного стану комунальної мережі кінотеатрів тільки у 2018 році було виділено 20 млн з міського бюджету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-